Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Den som inte är gift kan bli arvlös

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 10.35
Gunnar von Sydow och Eva Gabrielsson är författare till boken Sambo. Foto: Lars Hallström, omslag E Gabrielsson & G v Sydow. Fotomontage: Sveriges Radio

När Milleniumförfattaren Stieg Larsson dog visade det sig att Eva Gabrielsson inte skulle ärva sin sambo. Det visade sig också att hon inte hade några rättigheter eller något inflytande över hur "produkten Stieg Larsson"  och hans efterlämnade böcker och verk såldes. Sambolagen är bara till för levande människor, inte för döda.

Eva Gabrielsson berättar i P4 Extra med Lotta Bromé om att bli arvlös.

När Stieg Larsson dog fick hans sambo Eva Gabrielsson varken arvsrätt eller rätt till efterlevandeförsäkring eller ppm.

Den gemensamma bostaden hade hon inte heller självklar rätt att få bo kvar i.

Många lever i relationer utan att vara fullt medvetna om konsekvenserna eller vad som sker om relationen tar slut eller den ena partnern går bort.

Sambolagen

Fallet Eva Gabrielssons är långt ifrån unikt.

I boken "Sambo – Ensammare än du tror", som hon skrivit tillsammans med journalisten Gunnar von Sydow, berättar de om sin uppfattning om samhällets otidsenliga syn på samboförhållanden och den ännu märkligare sambolagen. 

Fråga

Arvsrätt: så funkar det

Richard Austadius.

Sambolagen - värt att veta:

Samboavtal

Ogifta personer som bor tillsammans har sina juridiska rättigheter reglerade i sambolagen. Att vara sambo liknar äktenskapet men lagen ger inte samma rättsliga skydd som mellan makar.

Arvsrätt

Ingen arvsrätt råder mellan parterna i ett samboförhållande. Om sambor önskar ärva varanda måste testamente upprättas. Det är även av stor betydelse att se över förmånstagarförordnande på försäkringar.

Bostaden

Sambolagens regler vad gäller bodelningen gäller enbart bostad och bohag som anskaffats under sammanlevnaden. Det betyder att det som var och en har med sig in i boet inte är bodelningsbart. Din sambo ärver alltså inte dig, det gör däremot dina barn som ju är förste arvtagare. Saknas barn ärver föräldrar, syskon och så vidare.

Källa: www.familjeekonomi.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".