Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Vichyssoise

Publicerat söndag 13 juni 2010 kl 15.12

Vichyssoise är en potatis- och purjolöksoppa, len och ljuv och lättlagad och ännu lättare att piffa upp med trevliga tillbehör. Smalmat är det också!

Ingredienser till 4 portioner:

2 rejäla purjolökar

10 potatisar (ca 800 g)

1 skvätt vitt vin (0,5 - 1 dl)

1,5 l grönsaksbuljong

1 dl kaffegrädde (yoghurt eller creme fraiche)

1 knippe gräslök

2 msk smör, olja eller margarin

Till servering:

4 hackade tomater

Rostat bröd i tärningar eller krutonger

lite av det gröna på purjon, finhackat

1 gul paprika i små tärningar

1 dl lagrad, riven ost

Gör så här:

Skala och tärna potatisen. Strimla och skär purjon smått. Fräs purjo och potatis i en rejäl kastrull och se till att det inte bränner vid. Slå i en skvätt vin och tillsätt buljongen. Lägg på lock och låt det hela puttra 20-30 minuter.

När potatis och purjo mjuknat, kör soppan i mixer eller med stavmixer till slät konsistens. Häll i 1 dl kaffegrädde, eller, om du inte behöver tänka på midjemåttet, creme fraiche, yoghurt eller vanlig grädde. Strö i finklippt gräslök. Smaka av med lite salt om det behövs och en dutt svartpeppar. Soppan skall vara smakrik, men mild, inte skarp!

Servera med tärnade grönsaker, krutonger och riven ost som läggs i tallrikarna - allt efter smak och behag!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".