Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jans vintips

Veckans vinskola - om välsvarvade kupor och glas

Publicerat torsdag 30 september 2010 kl 14.16
Skummande champange hälls upp i ett glas. Foto: Hasse Holmberg. Scanpix

Vin smakar olika beroende på i vilket glas det serveras. Och champange serveras bäst ur tunna spröda glas.

Men kan ni känna skillnad på ett vitt och rött vin? Prova att ta en bindel för ögonen och prova ett vitt och ett rött. Vad blir resultatet? Vill man göra det ännu svårare för sig kan man hålla för näsan också…

Välj rätt glas - så påverkar formen upplevelsen av vinet

På senaste tiden har det kommit en mängd vinglas som profilerar sig mot varje druvsort eller vintyp.

Riktigt så stor inverkan på vinet har inte glaset men det kan vara bra att tänka på några saker när man väljer vinglas.

Doften påverkas av glasets form

Glasets utformning har ingen inverkan på vinets smak men kan ha en stor inverkan på hur man upplever dess doft och aromer.

Pass upp med för smala glas till bubbel

Därför kan det vara synd att dricka champagne eller annat mousserande vin i ett alltför smalt glas då det inte ger plats för att vinets dofter ska utvecklas.

Detta gäller för alla viner, man vill att de ska ha en viss kupad form för att kunna känna dess dofter.

Fyll inte upp till bredden

Av samma anledning bör man inte heller fylla glaset upp till bredden.

Förutom att vinet bör ha en viss kupa bör det även smala av upptill så att dess dofter så att säga inte försvinner ut i luften utan är lätta att känna om man för näsan till glaset.

Mindre kupa för vitt och mousserande

Välj alltså gärna ett lätt tulpanformat glas, ett lite mindre för friska vita och mousserande viner och ett med lite större kupa för röda och kraftigare vita viner.

Gör ett smaktest:

Rött vin i glas.

Ett kul experiment är att hälla upp samma vin i två olika typer av glas och låta någon som inte vet att det är samma vin prova att beskriva vinernas doft.

Det brukar vara få upptäcker att det är samma vin i glasen då de kan te sig mycket annorlunda i olika glas.

Vårda vinglasen

Glas tar lätt till sig andra dofter och för att man ska känna vinets dofter och smaker och inget annat i glaset är det viktigt att det är rent och inte har rester av diskmedel i sig.

Man kan även behöva skölja glaset om det har stått länge i ett skåp eller varit nerpackat i kartong. Skölj i ljummet vatten och låt antingen självtorka eller torka lätt med en linne eller bomullshandduk.

Veckans vintips vecka 39

2007 Albaruta Zitto Zitto Sangiovese nummer 2301 på Systembolaget

Detta Italienska rödvin passar utmärkt till höstens vilträtter. Drick det tillsammans med älgfärsbiffar, gräddsås och haricots vertes.

Doft: Vinet har en kryddig doft med inslag av rostade fat, plommon, mörka körsbär, kardemumma och choklad.

Smak: Smaken är kryddig och fruktig med inslag av mörka körsbär, örter, lakrits och kakao.

Pris: 79 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 13,5 %

2009 Don Miguel Gewürztraminer Riesling nummer 6055 på Systembolaget

Ett vitt vin som detta från Chile är mycket gott till skaldjur. Varför inte servera det till en klassisk räkcocktail med avokado?                  

Doft: Kryddig doft med inslag av päron, pomelo och jasmin.

Smak: Torr, kryddig smak med inslag av gråpäron, grapefruktskal och jasmin.

Pris: 73 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 13 %

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".