Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jans vintips

Veckans vintips - välj rätt serveringstemperatur

Publicerat torsdag 14 oktober 2010 kl 12.08
Smaken på vinet beror mycket på temperaturen.

Vinets temperatur påverkar i hög grad hur man uppfattar vinet och olika viner kommer bäst till sin rätt vid olika temperaturer.

Kyla kan dölja vinets smaker samtidigt som ett för varmt vin kan uppfattas jolmigt.

Vita viner i olika temperatur

Ett vitt vin som kanske inte har speciellt hög syra mår bäst om det serveras riktigt svalt för att behålla sin fräschör, gärna vid runt 8- 10 grader. Ett lite fylligare vitt vin med fatkaraktär, säg en finare vit bourgogne däremot kommer bäst till sin rätt vid lite högre temperaturer och kan serveras vid upp till 15 grader.

Rödvinet oftast för varmt

Många serverar rödviner vid rumstemperatur och det fungerade kanske förr i tiden när vi hade runt 18 grader i husen men i dagens moderna lägenheter och är innetemperaturen ibland så hög som 25 grader och det blir alldeles för varmt för vinet. De flesta röda viner bör serveras mellan 18-20 grader för att vinet ska upplevas balanserat och friskt.

Halvtimmesregeln

En tumregel för viner kan vara att ta ut det vita vinet ur kylen en halvtimme innan det serveras och ställ in det röda i kylen en timme innan det ska serveras.

Temperera vinet rätt:

Lätta vita viner 8- 12 grader
Fylliga vita viner: 10-14 grader
Lätta röda viner: 16-18 grader
Fylliga röda viner: 18-20 grader
Roséviner: 10-15 grader

Vill man snabbkyla ett vin kan man sätta det i en vinkylare eller hink med kallt vatten och lite isbitar.

Låt måltiden blomma

Soppa med kikärtor, potatis och chorizokorv.

Ladda hem ett rykande hett recept på kikärtsoppa:

#fil=9199#

Veckans viner:

2009 La Celia Reserva Chardonnay Viognier nummer 6030 på Systembolaget

Servera detta lätt ekfatslagrade Argentinska vin vid 10-12 grader och drick det gärna till kycklingspett som serveras med sataysås (jordnötssås), jasminris och lime.

Doft: Vinet har en fruktig, aningen blommig doft med inslag av fat, mango, persika, örter och mandarin.

Smak: Vinet är torrt och har inslag av fat, mango, persika, apelsin och vita blommor.

Pris: 94 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 13 %

2008 Montepulciano d'Abruzzo Bianchi nummer 7126 på Systembolaget

Detta lite lättare italienska rödvin kommer bäst till sin rätt vid lite lägre temperatur. Servera det vid 16 grader och gärna till en hemmagjord pizza med tomatsås, skinka och mozarella.

Doft: Doften har med inslag av björnbär, örter och lakrits.

Smak: Vinet har en fruktig smak med toner av björnbär, körsbär, örter och lakrits.

Pris: 61 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 13 %

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".