Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Nyheter

Föräldrar upptäcker tonåringars ångest försent

Publicerat onsdag 20 oktober 2010 kl 14.08
"Föräldrarnas ansvar att våga prata"
(8:08 min)
Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

För en vecka sedan i mitten på oktober kom den hemska nyheten om en ung man som tog livet av sig i direktsändning på webben. Detta samtidigt som han av flera personer hetsades via chatt. En händelse som har engagerat och upprört många.

Som förälder kan det vara svårt att upptäcka att ens tonåring mår dåligt.

-Vi har ett stort ansvar. Vi måste visa att det är roligt att vara vuxen. Det är vårt största ansvar gentemot våra tonåringar, säger Ullakarin Nyberg i P4 Extra.

Varje år tar omkring 1100 svenskar sitt liv. Unga tjejer är överrepresenterade i statistiken över antalet självmordsförsök men killarna och männen är den grupp som i störst utsträckning tar sitt liv.

Ullakarin Nyberg vill upplysa om vilka tecken man som förälder bör vara särskilt uppmärksam på.

-Det viktigaste tecknet är att barnet förändrar sig. Det är oftast problem som uppenbarar sig i vardagen. Att tonåringen missköter hygienen, relationer, skola och så vidare. Det kan också vara tecken som att hon eller han slutar idrotta, eller faller ur sitt sociala sammanhang på något sätt. 

Flickor och pojkar reagerar olika

Det finns en viss skillnad i hur flickor och män reagerar och beter sig när de mår dåligt menar Ullakrin Nyberg.

-Flickor skadar sig själva. Pojkar har svårare att be om hjälp och att prata om sina problem. Det finns också statistik på att unga män tar sitt liv i större utsträckning i första försöket.

Flickor skär sig för att dämpa ångest

Att många unga kvinnor skär sig är också en uppfattning om vanligt förekommande beteende. Att flickor skär för att dämpa ångest och för att det är en smärta som går att ta på eller ofta ett rop på hjälp.

-Det finns de flcikor som gör det av tvång, alltså rent tvångsmässigt. Eller så gör de det för att de vill ha uppmärksamhet, menar Ullakarin Nyberg.

Internet som mötesplats

I dag pratar man ofta om att nätet en bra plattform för folk att mötas, men  händelsen med den unga mannen som tog sitt liv i direktsändning  har blivit ett exempel på hur det kan gå riktigt illa.

Som förälder kan det vara svårt att vet hur man ska agera.

-Nätet är dåligt på ett sätt och det är för att det en plattform som är tillgänglig utan övervakningen av vuxna. Man måste jobba ständigt med kontakten med sitt barn, menar Ullakarin Nyberg.

Depression - en bortglömd sjukdom?

När det gäller åldersgruppen 15-44 år i Sverige är självmordsförsök den största dödsorsaken. Och där finns det då ofta en underliggande psykisk sjukdom som inte behandlats. Men som förälder pratas det inte alltid om depression och psykisk sjukdom trots att det är så många som drabbas.

-Undersökningar visar att man skäms, man lägger skulden på varandra. Misstag som vi borde ha kunnat klara av själva. Den person som mår dåligt tror alltid att den är ensam, menar Ullakarin Nyberg.

Hjälplinjer

Som familjemedlem och drabbad ska man alltid be om hjälp. Den psykiatiska öppenvårdsmottagningen kan ge råd.

Det är bara i nödfall som tvångsvård sker. Annars är det frivillighet som gäller från den drabbades sida.

-Det gäller att man som anhörig inte får ge upp. En som är deprimerad blir ofta väldigt självupptagen och egoistisk. Som anhörig är det då lätt att komma ikläm. Det är viktigt att söka hjälp själv då för att inte lasta den som drabbats extra, säger Ullakarin Nyberg.

Ullakarin Nyberg är psykiater och suicidforskare vid Karolinska institutet, du kan höra hela samtalet med Lotte Nord och Ullakarin Nyberg i P4 Extra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".