Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Quiche lorraine

Publicerat söndag 31 oktober 2010 kl 15.31

Quiche är en ostpaj som man kan göra på många sätt; Lorraine-varianten är väl den mest kända, med strimlad skinka och purjolök (eller salladslök) i fyllningen. Ganska enkelt och helt enkelt skitgott, om min burdusa köksfranska ursäktas...

Ingredienser:

Pajdeg:

250 g mjöl (ca 3 dl)

125 g smör

2-3 msk iskallt vatten, ev 1 msk citron- eller limesaft

1 nypa salt

Fyllning:

3 dl mjölk

3 ägg

1 liten purjolök eller 1 knippe salladslökar

2-3 dl riven vällagrad ost, gärna Västerbotten eller Svecia

250 g strimlad rökt skinka

Örtkrydda eller örtkryddblandning, t ex persillade eller provenceblandning

Börja med pajdegen: skär kallt smör i tärningar, hacka ihop med mjöl och salt tills allt är väl blandat och grynigt eller pulskör i matberedare. När det börjar gå från grynigt till ärtstora klumpar tillsätts vatten och ev pressad citron- eller limesaft. Degen går då snabbt ihop. Tryck ihop den till en boll eller en tjock skiva och lägg i kyl minst en timme.

Medan degen sätter sig gör du fyllningen:

Vispa ihop ägg och mjöl, krydda med salt och peppar och någon örtkrydda - persillade eller provenceblandning till exempel. Skiva purjon eller salladslökarna fint och lägg dem hastigt i kokande lättsaltat vatten. Tag upp och låt rinna av. Strimla rökt skinka. Riv osten.

Kavla/tryck ut degen och klä en pajform med hög löstagbar kant. Nagga degen i botten och låt den stå en kvart till i kylen.

Varva sedan lök, ost och skinka i formen, häll äggstanningen över och grädda i ugn i 200 grader minst 40 minuter. Den är klar när den är vackert brun och bara vibrerar lite lätt när du skakar formen. den skall inte vara kladdig inuti (prova med sticka!) och den ska inte dallra.

Låt den gärna svalna 10 - 15 minuter i formen så blir den stadig. Servera med en fräsch sallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".