Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Bagarlandslaget hoppas på svensk medalj i brödbak

Publicerat torsdag 20 januari 2011 kl 12.09
Succébagaren ska slå knut på surdegen
(5:01 min)
Mattias Wallmark.

Dags att dra på den blågula bagarmössan. På fredagen åker det svenska bagarlandslaget till Paris för att tävla i VM-kvalet.

Mattias Wallmark är ansvarig för matbrödsdelen och en av de tre landslagsbagarna som åker ner för att tävla.

Så går det till

Bagarlaget skickar ett tremannalag plus tre reserver som ska tävla i kategorierna matbröd, sött bröd och dekorbröd.

De tävlande bakar på olika dagar och varje dag så tävlar tre lag.

Bagarlaget bakar samtidigt alla tre i ett bås inför publik på en stor mässa.

-Om vi får till allt som vi vill har vi bra chanser att ta oss till final, säger Mattias Wallmark till P4 Extra.

Specialist på matbröd

Mattias Wallmark är ansvarig för matbrödsdelen. Tillsammans med bagarlaget ska han bland annat försöka imponera på domarna med ett ekologiskt bröd gjort på kornmjölssurdeg.

-Kornmjölet i surdegen gör att det färdiga brödet får ett väldigt högt näringsvärde.

Tävlar mot fransmän i baguett

I en av grenarna så ska det bakas två olika baguettedegar, en traditionell av 8 kilo mjöl.

-Baguetterna ska bli minst 55 centimeter långa och väga 250 gram efter att de kommer ut ur ungen med 5-7 snitt ovanpå.

Söta bröd och en meter höga dekorbröd

Men det tävlas också i söta bröd och i skådebröd av hissnande höjd.

Ett krav är till exempel att dekorbrödet måste vara en meter högt och en meter brett på den högsta punkten.

-Man måste använda fem eller sex olika degar. Allt går inte att äta och vi använder trolldegar och sockerdegar. Minst 25 procent ska vara jäst deg, och den färdiga skulpturen ska vara i brödfärg

Fråga

Bagarlagets rostade sesambröd på durumvetemjöl

Till tävlingen flätar bagarlaget bröden med sju stycken flätor, men brödet blir bra som en vanlig "limpform" också för den som vill göra en enklare variant.

Ingredienser:

  • 1200 g vatten
  • 1500 g durumvetemjöl
  • 800 g vetesurdeg  /levain
  • 600 g vetemjöl
  • 100 g sesamfrö – rostade i ugn till
  • gyllenbrun färg
  • 50 g salt
  • 20 g jäst

Gör så här:

  1. Blanda allt till en smidig deg, cirka 8 minuter i en degblandare.
  2. Låt vila övertäckt med en kökshandduk i 2 timmar.
  3. Dela degen i bitar om 600 gram. Rulla ut till spolformad form. Pensla lite vatten ovanpå och strö på svarta/vita sesamfrön.
  4. Lägg på plåt och låt jäsa i rumstemperatur till knappt dubbel storlek, ca 60-90 minuter.
  5. Värm ugnen till 250 grader.
  6. Snitta bröden med en vass kniv. Sätt in i ugnen och sänk värmen till 220 grader.
  7. Låt stå i cirka. 30-35 minuter.

Så gör du surdegen:

Surdegsbröd. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio

Ingredienser första dagen:

  • 3 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 3 dl grovt eller fint rågmjöl

Efter 1—2 dygn tillsätt följande:

  • 7 dl vatten
  • ½ dl olja eller flytande margarin
  • 1 msk salt
  • 8 dl grovt eller fint rågmjöl
  • ca 15 deciliter vetemjöl, helst vetemjöl

Så här gör du surdegen:

  1. Värm vattnet till 37° (fingervarmt).
  2. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Blanda i mjölet.
  3. Låt bunken stå övertäckt i rumsvärme 1—2 dygn.
  4. Surdegen får mest arom om den får stå 2 dygn.
  5. Rör då ner ytterligare ½ dl mjöl efter 1 dygn.

2:a eller 3:e dagen:

  1. Värm vattnet till 37° (fingervarmt). Blanda surdegen med vatten, fett, salt, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
  2. Arbeta ihop till en smidig deg, först i bunken, sedan på mjölat bakbord. Jäs degen övertäckt cirka 1 timme. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
  3. Dela degen i 3 eller 4 delar. Forma dem till släta längder. Limporna blir lite högre om degen först plattas eller kavlas ut och sedan rullas ihop.
  4. Lägg limporna med skarven ner på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Värm ugnen till 225°. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk genast temperaturen till 175°. Grädda 50—60 minuter.
  5. Låt brödet kallna på galler under bakduk.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".