Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jans vintips

Carl Jan Granqvist tipsar om vin från Sydafrika

Publicerat torsdag 20 januari 2011 kl 13.43
"Ungefär vart femte glas vin som dricks i Sverige är från Sydafrika"
(5:07 min)
Vindruvor. Foto: Francois Mori / Scanpix

När svensken väljer vin får det gärna vara sydafrikanskt. Viner från Sydafrika säljer väldigt bra här i Sverige och har gjort så i några år.

I veckans vintips har Carl Jan Granqvist listat spännande viner med inslag som mango, ananas, apelsin och nötter.

Wine of Origin

Apellationsystemet i landet kallas Wine of Origin och grundades 1973.

Det bygger på att man delar in de vinodlande områdena i regioner, distrikt och wards.

Olika områden för vinodling

De fyra huvudområden för vinodling är följande Breede River Valley, Coastal region, Klein Karoo och Olifants river.

Överlag råder det ett gynnsamt Medelhavsklimat i landet vilket passar vinodling mycket bra.

Veckans vintips - vecka 3

Simonsig Chardonnay 

Nummer på Systembolaget: 2032

Denna smöriga chardonnay med en påtaglig fatkaraktär kommer från området Stellenbosch som anses vara centrum för landets vinindustri. Staden innehåller förutom en stor mängd vinerier även ett mycket berömt universitet där man utbildar oenologer och bedriver forskning kring vitikultur. Man försöker till exempel ta fram nya kloner och rotstockar som kan stå emot skadedjur bättre.

Doft: Stor, ungdomlig, mycket fruktig doft med rostad fatkaraktär, inslag av mango, ananas, nötter och apelsin.

Smak: Torrt, fruktigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av mango, ananas, nötter, apelsin och smör.

Pris: 89 kr, 750 ml

Alkohol: 14,0 %

Passar bra till: Dubbelpanerad spätta.

Cafê Culture Pinotage 

Nummer på Systembolaget: 2369

Pinotagedruvan ses som Sydafrikas egen druva och är en korsning mellan druvsorterna pinot noir. och cinsaut. Druvan togs fram 1925 av Abraham Izak Perold vid universitet i Stellenbosch då man ville ha en druva som både var lättodlad och gav bra viner.

Detta vin har man lagrat på extra rostade ekfat för att få starkare toner av kaffe i vinet. Ett kraftigt vin som detta är gott med en bit nötkött eller bit marinerad och grillad eller stekt fläskkarré.

Doft: Stor doft med tydlig karaktär av rostade ekfat, inslag av kaffe, björnbärssylt och rök.

Smak: Smakrikt vin med tydlig karaktär av kaffekaramell och hårt rostade fat, inslag av tjära, rök och björnbär.

Pris: 89 kr, 750 ml

Alkohol: 14,5 %

Sydafrikanska druvor

Sydafrikas vita nationaldruva heter chenin blanc.

Lokalt är den även kallad steen. Druvan ger friska och fruktiga viner i olika stilar.

Av chenin blanc gör man allt ifrån enkla lätta bordsviner till feta ekfatslagrade viner.

Även dessertviner av det lite sötare slaget framställs av druvan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".