Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jans vintips

Veckans vinskola på besök i Nordamerika

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 14.47
"Passar utmärkt till grillad kyckling"
(8:00 min)

På ostkusten odlar man vin främst i New York State, mycket av druvodlingar var tills in på mitten av 80-talet av arten Vitis labrusca vilken inte passar att göra vin på utan man använde druvorna till landets stora produktion av sylt och gelé.

Läs mer och spana in veckans vintips med Carl Jan Granqvist och Lotta Bromé.

Carl Jans vintips

USA räknas till det man i vinvärlden kallar nya världen. Även om man odlat vin i nordamerika sedan långt tillbaka i tiden var det först på 1830-talet man började odla vin kommersiellt och i större utsträckning i Kalifornien.

Sedan dess har dock vinnäringen blommat och i dag producerar man stora mängder vin i landet, både kvalitetsviner och bulkviner.

Störst vinproduktion på västkusten

Den största produktionen står man för på västkusten och man odlar de flesta kända druvsorter i Kalifornien även vissa har blivit mer välkända och uppskattade än andra, såsom kalifornisk chardonnay och pinot grigio eller varför inte en pinot noir från de lite svalare delarna av Sonoma County. 

New York State på ostkusten

På ostkusten odlar man vin främst i New York State, mycket av druvodlingar var tills in på mitten av 80-talet av arten Vitis labrusca vilken inte passar att göra vin på utan man använde druvorna till landets stora produktion av sylt och gelé.

Nu har dock större och större areal blivit planerat med olika sorter av Vitis viniferadruvor vilket är den art av druvor som passar bäst till att göra vin av.

Ice-wine: Även i Kanada producerar man en hel del vin och man är världskända för sitt ice-wine vilket är vin gjort av frusna druvor.

Sött och kallt: Vinet som kallas frö ice-wine tillverkas på ett sätt så att det bara är den mest koncentrerade juicen som pressas ut och ger ett friskt och sött vin.

Veckans vintips vecka 8

2009 Beringer Sonoma Chardonnay

Nummer 6453 på Systembolaget

Detta är ett typiskt exempel på en amerikansk chardonnaystil med tropisk frukt och rostade fat.  Ett vin som detta passar utmärkt till grillad kyckling med goda tillbehör.

Doft: Fruktig, ungdomlig doft med rostad fatkaraktär, inslag av tropisk frukt, apelsin och smör.

Smak: Torr, fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av ananas, apelsin, smör och vanilj.

Pris: 149 kr, box 1500 ml

Alkoholhalt: 14 % 

2008 Fetzer Merlot

Nummer 16669 på Systembolaget

Detta mjuka rödvin från Kalifornien är gjort på merlotdruvan och passar bra till en pasta Bolongnese. Servera det gärna lite svalare för att behålla en viss stramhet.

Doft: Utvecklad, fruktig doft med inslag av fat, plommon, korint, vanilj och gräs.

Smak: Utvecklad, fruktig smak med inslag av fat, mörka bär, korint, gräs och vanilj.

Pris: 89 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 13,5 %

Passande recept i Meny i P1

Laxsallad med pocherat ägg. Foto: Håkan Larsson

För inspiration och recept till vinerna vill P4 Extra tipsa om #link=248888#  där du kan söka på passande rätter och recept till Carl Jans viner.

Botanisera:

#link=248881# och #link=248880#

#link=248884#

#link=248882#

#link=248883#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".