Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Framtidens frimärke kan vara ett sms

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 12.25
Folkets röster: "Sms är bara krångligt"
(0:30 min)
Snart kan sms-frimärket bli verklighet i Sverige. Foto: Jessica Gow / Scanpix och Posten Frimärken

Att skicka sms istället för att köpa ett vanligt frimärke - det kan bli möjligt inom en snar framtid. Men frimärksfantaster behöver inte oroa sig, sms-betalningen ska ses som ett komplement till vanliga frimärken. Men folk på stan var tveksamma till ídén.

I Danmark införs sms-frimärkena den 1 april. När man skickat sitt sms får man en tolvsiffrig kod som svar, och den koden skriver man sedan på frimärkets plats på kuvertet.

Ska inte innebära dyrare porto

Posten i Sverige diskuterar att införa samma system även här, men det är oklart exakt när det skulle kunna bli aktuellt. I Danmark har priset för det vanliga frimärket höjts från 5.50 danska kronor till 8 kronor, men någon sådan prishöjning ska det inte bli i Sverige, enligt Posten.

Pris för sms-frimärket oklart

Däremot är det inte bestämt vad själva sms-frimärket ska kosta. Men det ska alltjämt vara möjligt att köpa vanliga frimärken, även om sms-betalningen införs som alternativ.

Tyskland först

Tyskland var först i Europa med att införa mobilporto. Sedan 2009 är sms-porto ett reguljärt system i landet. Priset är 95 cent för ett normalt brev och 85 cent för ett vykort. Till detta kommer sms-kostnaden. 

Mobilporto

I Danmark minskade antalet skickade brev med 20 procent 2009-2010.  Med det nya sms-systemet hoppas man vända den trenden.

I Sverige är intresset för Posten större. Antalet skickade brev minskade bara med två procent under 2010. 

Posten Norden: Svenska och danska Posten gick sommaren 2009 samman och bildade Posten Norden. 40 000 personer jobbar inom koncernen som omsätter över 40 miljarder svenska kronor per år.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".