Framtidens frimärke kan vara ett sms

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 12:25
Snart kan alla danska brevskrivare betala brevportot med ett sms istället för med ett frimärke. Foto: Jessica Gow / Scanpix och Posten Frimärken
Snart kan sms-frimärket bli verklighet i Sverige. Foto: Jessica Gow / Scanpix och Posten Frimärken

Att skicka sms istället för att köpa ett vanligt frimärke - det kan bli möjligt inom en snar framtid. Men frimärksfantaster behöver inte oroa sig, sms-betalningen ska ses som ett komplement till vanliga frimärken. Men folk på stan var tveksamma till ídén.

I Danmark införs sms-frimärkena den 1 april. När man skickat sitt sms får man en tolvsiffrig kod som svar, och den koden skriver man sedan på frimärkets plats på kuvertet.

Ska inte innebära dyrare porto

Posten i Sverige diskuterar att införa samma system även här, men det är oklart exakt när det skulle kunna bli aktuellt. I Danmark har priset för det vanliga frimärket höjts från 5.50 danska kronor till 8 kronor, men någon sådan prishöjning ska det inte bli i Sverige, enligt Posten.

Pris för sms-frimärket oklart

Däremot är det inte bestämt vad själva sms-frimärket ska kosta. Men det ska alltjämt vara möjligt att köpa vanliga frimärken, även om sms-betalningen införs som alternativ.

Tyskland först

Tyskland var först i Europa med att införa mobilporto. Sedan 2009 är sms-porto ett reguljärt system i landet. Priset är 95 cent för ett normalt brev och 85 cent för ett vykort. Till detta kommer sms-kostnaden. 

Skriv ut

Dela