Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jans Vintips

Systembolagets historia i veckans vinskola

Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 14.16
Veckans vintips
(8:16 min)

Spritförsäljningen har länge varit reglerad i Sverige. Systembolaget har haft monopol sedan 1800-talet. Och ända fram till 1955 användes motboken för att hålla drickandet i schack.

I dag finns det lite mer än 400 Systembolagsbutiker.

Vinskola med Carl Jan Granqvist

Systembolagets historia går lite mer än 100 år tillbaka i tiden och på 1870-talet beslutades att all vinst med alkohol skulle tillfalla staten. Lite senare, efter första världskriget slut infördes motboken i Sverige och alkoholen ransonerades per person på ett inte helt demokratiskt vis. Som gift kvinna fick du till exempel inte någon motbok.

Motboken försvinner

Trots att motboken inte var speciellt populär avvecklades den inte förrän i oktober 1955. Reglerna för att köpa alkohol blev därmed mindre stränga, man var dock tvungen att vara 21 år för att köpa alkohol på Systembolaget mot dagens 20-års gräns.

Skatterna höjs på spriten

Försäljningen av alkohol ökade snabbt efter att man slopat motboken och för att förhindra en alltför kraftig ökning höjde man skatterna på sprit samt började propagera för att man skulle dricka vin istället för sprit.

Systembolagets monopolställning

Efter inträdet i EU försvann delar av Systembolagets monopolställning på den svenska marknaden och nu blev det tillåtet för andra aktörer att producera, importera och exportera samt sälja alkoholhaltiga drycker till restauranger men monopolet att sälja till privatkonsumenter fick finnas kvar.

Systembolaget i dag

I dag finns det lite mer än 400 Systembolagsbutiker i Sverige och de flesta har självbetjäning.

Fråga

Vill man veta mer om våra svenska dryckestraditioner kan man besöka Vin och Sprithistoriska museet i Stockholm. Kika in på deras hemsida för information om bland annat nubbens historia.

Vintips med Carl Jan Granqvist

Ostron med Bloody Mary-vinegrette. Foto: Jurek Holzer / Scanpix

Veckans röda: Beaujolais Royal

Nummer på Systembolaget: 5408

Ett vin som funnits mycket länge i Systembolagets sortiment är denna Beaujolais. Servera detta mycket lätta rödvin svalare än andra röda viner, gärna vid runt 15 grader till lättare rätter.

Doft: En örtig doft med toner av röda bär.

Smak: Bärig, örtig smak med inslag av jordgubbar och hallon. 

Pris: 64 kr, 750 ml, 39 kr, 375 ml

Alkoholhalt: 12, 5 %

Veckans vita: Piesporter Michelsberg

Nummer på Systembolaget: 7113

Detta vita halvtorra Moselvin har också funnits i sortimentet i många år och passar bra som sällskapsvin eller till skaldjur eller andra lätta rätter.

Doft: Aningen aromatisk doft med ton av citrus och äpple.

Smak: Halvtorr, lätt, neutral smak med ton av äpple. 

Pris: 53 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 8, 5 %

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".