Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Chatt om deklarationen 19/4-11

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 09.31
Ränteavdrag, ROT-avdrag, avdrag för resor och avdrag för dubbelt boende. Det var några av frågorna som fick ett svar när deklarationsexperten Kay Kojer från Skatteverket pratade och chattade i P4Extra. Läs hela chatten här:
moderator:Då öppnar vi chatten. Välkomna med deklarationsfrågor till skattexperten Kay Kojer.
lindha:Om man inte har kvitto på att man åkt buss & bil, kan man ändå få för de?
Kay Kojer:Man har rätt till avdrag för resor med allmänna kommunikationsmedel som överstiger 9.000 kronor. Vi godtar avdrag även om man inte har kvitto, då vi vet att allmänna kommunikationsmedel är det billigaste sättet att ta sig till arbete.
Susanne Mattiss:Fråga gällande rotavdrag, jag är gift vi äger fastigheten tillsammans, har gjort snickerijobb hemma. Men det ska vara inkomstprövat, jag har trott av information att man ska få göra avdrag på 50000 tusen var om man äger tillsammans Vi har skattereduktion på 17050 var jag och min man. Men efter som jag inte kännar tillräckilgt så ska jag få restskatt min man får ju dra av sitt och även min del men hur ska vi göra för att det ska gå över till honom får jag restskatt ändå? Även om jag för över allt på honom? Vi som familj kan då aldrig kunna nyttja fullt ut av rotavdrag eftersom jag frun kännar mindre? Då att man skulle få dela upp bidrag på 50000 per person stämmer ju inte har jag valt att vara hemma och vi delar ekonomin som kommer in från maken jag tycker detta är konstigt; förklara vad ett rotavdrag är på ett sätt så vanligt folk förstår Tack
Kay Kojer:Fördelning av husavdrag (rotavdrag) kan man göra hur som helst mellan de som är delägare i fastigheten. Maxbeloppet är 50.000 kronor. Men då gäller det att man betalat tillräckligt med skatt för att få skattejämkningen.
Emelie Ewaldh:Jobbar på ett företag där de har klädpolicy att vi endast får ha vissa färger och vissa kläder. Kan jag dra av klädkostnaderna i min deklaration.
Kay Kojer:Är det kläder som man i normalfallet bara kan använda i sitt arbete så är det avdragsgillt i deklarationen. Men kostnaden måste överstiga 5.000 kronor innan man kan dra av. Men detta bedöms från fall till fall av oss.
Birgitta:Går det att deklarera via nätet om man gjort aktieaffärer under året?
Kay Kojer:Det går jättebra. Det enda du behöver fylla i är hur mycket du köpt aktierna för. Resten är förifyllt. Vi räknar ut skatt och annat automatiskt.
Anders:Vad får jag göra för avdrag när jag haft dubbelt boende? Och om jag anlitat professionell bärhjälp vid flytt kan jag dra av en del som RUT då?
Kay Kojer:Angående dubbelt boende: Det beror på bostadsort och arbetsort, och fler detaljer kring din specifika situationen. Jag rekomenderar att du läser mer om detta på Skatteverkets hemsida. När det gäller flytt så brukar det ingå flyttstäd, flytt, och kanske något annat i själva faskturan. Det finns en lista på Skatteverkets hemsida som tar upp varje specifikt punkt man kan dra av. Men det är fortfarande så att den man köper tjänsten av ska dra av kostanden på fakturan.
Ewa:Hej! Jag gjorde en triggerpunktsoperation i USA sep 2010 som jag fick bekosta själv. (100.000:- ) Kan jag göra avdrag för den?
Kay Kojer:Man har generellt sett inte avdragsrätt för operationer, om det inte har direkt koppling till arbetet. Samma sak gäller för mediciner.
Anno:Om min arbetsgivare inte skickat in uppgifterna i tid. Varför kan jag inte då deklarera över nätet och få ut min pengar jag ska ha tillbaka?
Kay Kojer:Om arbetsgivaren har skickat in kontrolluppgift sent kan du deklarera via nätet för där uppdateras information dagligen.
Andreas:Avdrag för resor till Dagis. Har mina barn på dagis som ligger 7 km bort från där jag bor, jag arbetar 1 km från mitt hem men måste alltså köra 14 km för att komma till jobbet, får jag göra avdrag för denna resa?
Kay Kojer:Nej, resor till dagis ger ingen rätt till avdrag eftersom det inte är kopplat till arbete.
Låa:Kan jag dra av för resor till pch från studier
Kay Kojer:Som student har du i normalfallet inte rätt att göra ett sådant avdrag. Men om du för arbetets skull måste gå utbildningen och arbetsgivaren inte bekostar den, så kan du ha rätt till avdrag.
Andreas Sjögren:hej jag har själv renoverat min lägenhet jag tror att jag har rätt till att göra vissa avdrag gällande min tid .. Stämmer det =‘?
Kay Kojer:Nej, din egen tid kan du inte göra avdrag för.
Kickan:Tyvärr råkade jag av misstag slänga alla renoveringskvitton som vi har gjort under åren...vi som totalrustade HELA HUSET :( under 18 år... - Hur gör man då???
Kay Kojer:Dels kan man fråga leverantören som utfört jobbet om de har kvar några kvitton. I annat fall kan man göra en sannolik bedömning av kostnaden och visa på vad som gjorts. Då gör vi en bedömning från fall till fall.
tony:vad är hög ålder enligt skatteverket när man ska dra av för resor till och från jobbet jag hittar inget som säger vad hög ålder är enligt er
Kay Kojer:Du har rätt till resor till och från jobbet från tjänsteinkomster. Det har inget med ålder att göra. Däremot har man inte rätt till resor till och från arbetet om man bara har pension.
elvedina:kan man göra avdrag för pengar man skickar till sina kusiner utomlands.
Kay Kojer:Gamla underhållsbidrag, som det beslutats om i domstol, är avdragsgilla. Andra betalningar till släkt är inte avdragsgilla.
Malin:Har jobbat under 2010 och tjänat c:a 54 000:-. Har inte fått någon kontrolluppgift från företaget som gick i konkurs hösten 2010. Har heller inte fått någon deklarationsblankett.??
Kay Kojer:Ring till Skatteverket så ordnar vi en deklarationsblankett till dig, fyll sedan i inkomsten och skatteavdraget. Bifoga lönespec från arbetsgivaren, eventuellt kan du ta kontakt med konkursförvaltaren.
Eva Dahlin:Hur gör jag när kontrolluppgiften från arb.givaren har en lägre summa än den på deklarationsblanketten. Har bara inkomst från en arbetsgivare under 2010
Kay Kojer:Fyll i det rätta beloppet och skicka in deklarationen. Lättaste sättet är att göra detta vi nätet. Under "Ändra"-funktionen.
Anno:Om det går att deklarera fast arbetsgivaren skickat uppgifter för sent vad använder jag då för kod. Har inte fått originaldeklarationen och därför inga koder. Kan jag gå in med min Bank-id ändå?
Kay Kojer:Det är bara att gå in med e-legitimation och deklarera via nätet.
Mormor:ARBETSGIVAREN HAR EJ INBETALT SKATTEN, MEN DEN ÄR DRAGEN FRÅN LÖNEN. SKRIVER MAN DÅ SJÄLV NER DEN SKATTEN SOM SKA HA DRAGITS, ELLER HUR GÖR MAN?
Kay Kojer:Skriv skatteavdraget och bifoga lönespecifikation från arbetsgivaren.
Kerstin:Hur går man tillväga när man inte fått sin deklaration. Det gäller min dotter som bor i Norge. Fått besked att den ska vara skickad, men ännu har ingen kommit. Kan hon deklarera direkt på nätet.
Kay Kojer:Nu ska alla deklartioner ha landat i brevlådan. Har man trots detta inte fått någon så kontakta Skatteverket så skickar vi en ny.
Danny F:Hej. Jag har sålt min gamla fars lägenhet. Har fått uppgifter från föreningen där det står att inköpspris är oklart. Lägenheten köpt 1964. Hur gör jag? Finns det någon schablonuträkning?
Kay Kojer:Det finns ingen schablonregel. Man får göra en sannolikhetsberäkning av vad en sådan lägenhet kostade 1964. Sedan får vi göra en bedömning av de uppgifter vi får in.
Erik Sandberg:Jag undrar om man kan begära rotavdrag själv som tidigare, som du säkert har uppmärksammat så ökar priset i och med att entreprenören gör det.
Kay Kojer:Nej, det är bara via fakturan från uppdragsgivaren som man nu kan göra avdraget.
Lollo Linde:Min son jobbade 3 mån. i Norge 2010. Skattade där, hade norskt personnr. Ska det tas med i hans svenska inkomstdeklaration?
Kay Kojer:Om det bara handlade om tre månader ska han ta upp det i den svenska deklrationen. Men han har avdragsrätt för de norska skatterna.
Lasse Ledin:Hej ! Kan jag dra av för resor till och från jobbet , trots att jag inte är skriven på den adressen ( särbo ) ?! Tack
Kay Kojer:Nej, det kan man inte göra i normalfallet. Det är viktigt att skriva sig där man har sin dygnsvila, som det heter.
Åsa:Hej, Har tidigare drivit eget - enskild firma. Är nu anställd och hade ingen verksamhet i firman under 2010. Jag har dock ej avregistrerat firman utan ser den som vilande. Måste jag ända deklarera NE blanketten? Undrande? //Åsa
Kay Kojer:Deklarera via nätet och skriv "0" i din NE-blankett på nätet. Under övriga upplysningar skriver du sen att din enskilda firma har upphört. Så avregistrerar vi den.
Erik:Har sålt lite skog/virke som privatperson, ska det tas upp som inkomst.
Kay Kojer:Då ska du deklarera på en NE-bilaga (för näringsidkare).
Lena P:Skall deklarera för ett dödsbo och kommer inte att göra några förändringar, kan jag då skicka in deklarationen elektroniskt?
Kay Kojer:Om du har fått koder på specifikationen för inkomstdeklarationen för dödsboet så kan du som har teckningsrätt för dödsboet skicka in deklaration.
itp:min dotter har hyrt ut en bostadsrättlägenhet under i år men har inte haft någon annan inkomst i sverige . hur dekl hon
Kay Kojer:Om hon deklarerar inkomst för andrahandsuthyrning av bostad och hon har rätt till avdrag med 12.000 kronor.
Maria Lindqvist:Hej, Vi är gifta och har både räntor och rot-avdrag. Då en av oss tjänar mer än den andra är det då fördelaktigare att den som tjänar mer tar räntorna och rot-avdragen på sin deklaration eller spelar det ingen roll? Hälsningar Maria
Kay Kojer:Du kan göra så som du skriver - man kan fördela hur som helst mellan de som är delägare av fastighet eller bostadsrätt. Likadant med räntor på lån som man är betalningsskyldig för.
Louise:Vissa påstår att man inte ska låta hantverkare göra ROT-avdrag direkt på fakturan. De höjer ofta priset då! Kan man begära faktura utan ROT-avdrag och istället göra avdrag i deklarationen? Vilket är bäst?
Kay Kojer:Se tidigare svar i chatten.
Eva Byberg:Jag har ett fast arbete. På min fritid jobbar jag ibland extra (bisyssla). Mina "uppdragsgivare" betalar skatt och soc avg för mig. Jag köpte förra året en ny dator tillsammans med program som jag behöver för att utföra mitt extra arbete. Får jag dra av datorn + programmen?
Kay Kojer:I normalfallet nej. Men om det är specifikt för just jobbet så finns det en möjlighet att dra av viss del. Då får man beskriva varför, sedan gör vi en bedömning i det enskilda fallet.
Helena Dahl:Om man inte har köpt sina aktier själv utan man har fått aktierna av sitt företag och sen säljer dessa? Hur gå man till väga då?
Kay Kojer:I det tillfället man fick aktierna kan de ha hänt att man betalade skatt för ett anskaffningsvärde. Då ska man använda det värdet som anskaffningsvärde. Du har också rätt till att använda ett schablonvärde med 20 procent som anskaffningsvärde.
Marianne Lagerq:Hej! Jag är pensionär men arb extra och ska ju då ha jobbskatteavdrag på den inkomsten. När jag räknar efter skattetabellen skulle jag ha tillbaka 6.000 - 7.000 kr men jag får bara tillbaka knappt 4.000 kr. Min arbetsgivare drar 30% skatt och FK drar 200 kr extra/månad. Vad kommer det sig att man inte kan lita på tabellen.
Kay Kojer:Det beror på att du har flera arbetsgivare som gör skatteavdrag. Skatteavdrag bygger på att ghela summan som man tjänar på en månad läggs ihop, och man använder skattetabellen. Man kan skicka in anmälan om jämkning till Skatteverket, så får man reda på den riktiga skatten.
Else-Marie Lind:Husarbete: Om man anlitat en firma med f-skattebevis, men som inte gjort någon skattereduktion - kan man göra något åt det nu?
Kay Kojer:Tyvärr inte. Uppdragsgivaren är den som ska dra av från fakturan.
Anna:Eftersom de sagts att det är bilreseavdragen som ska extrakollas i år så har jag en undran. Kan man i sin deklaration på nätet skriva ett förtydligande om hur man räknat fram avdraget, d v s Milx18,5xantal dagar...
Kay Kojer:Under överiga upplysningar kan du skriva in information om hur du räknat ut avdraget. Men det krävs e-legitimation för att skriva in detta under "Övriga upplysningar" på nätet.
britteriksson.:Hej. Uppgifter som jag själv ska redovisa i deklarationen.Ersättning som jag fått vid inlösen av värdepapper(blankett K4,avsnitt A)det har ju inte blivit någon vinst enbart återinlösen .
Kay Kojer:Om du bara sålt inlösenrätter och teckningsrätter så gör vi i normalfallet en automatisk beräkning åt dig. Du kan se på listan över vilka det gäller på Skatteverkets hemsida.
Fredrik:Hade ett företag som jag annulerade 2009, kommer jag att få tillbaka mina pengar innan midsommar eller december eller måste jag ansöka om förtidsåterbetalning pga av att det är en fördröjning på två år i dek. efter man har annulerat ett företag
Kay Kojer:Om du har angett att företaget skulle avregistreras i förra årets deklaration, och det har avregistrerats i och med detta. Så kommer du få skatteåterbäring innan midsommar. I annat fall så får du vänta till december, men då är det viktigt att du skriver på deklarationen att företaget ska avregistreras, så att det blir rätt till nästa års deklaration. Du kan ansökan om förtidsåterbetalning.
moderator:Nu stänger vi chatten om deklarationer. Läs gärna hela chatten. Om du inte fått svar på din egen fråga så kanske någon annan har undrat samma sak och fått svar. Tack för alla frågor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".