Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jans vintips

Vin och ägg - går det verkligen ihop?

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 08.34
"Ett utmärkt vin till påsklammet"
(5:56 min)

Ägg är ett av de svåraste livsmedlen att matcha med just vin då ägg brukar göra att vinet inte känns så gott längre och kan ibland till och med framkalla metalliska toner i vinet...

Det finns tricks för att få till en lyckad smakkombination. Carl Jan Granqvist kan självfallet knepen. Och den här gången ger han sina tips från ett soligt Argentina.

Grönsaker och fisk på påskbuffén

Påskbordet kan man fylla med mycket och det som skiljer sig från julbordet, förutom äggen brukar vara att man har mer grönsaker och fisk för att fira in våren med.

Matcha ägg och vin - går det?

Ägg är ett av de svåraste livsmedlen att matcha med just vin då ägg brukar göra att vinet inte känns så gott längre och kan ibland till och med framkalla metalliska toner i vinet.

Ät ägget rätt

Äter man dock inte ägget rätt uppochner utan har goda tillbehör till eller blandar upp det med till exempel kryddor och liknade i olika äggrätter kan det vara mycket gott med främst vita friska viner till.

Rött vin och lamm

En annan rätt som hör påsken till är ju lammet och till det bör man servera ett gott rödvin till. Beroende på tillbehören kan man välja ett stramare och mognat vin eller ett yngre och fruktigare.

Carl Jan Granqvist är krögare och vinkännare, professor i matkonst vid högskolan i Stavanger och hedersdoktor vid Örebro universitet.
#link=248897# - Varje vecka tipsar Carl Jan om allt från hur du arrangerar vinprovning till hur länge du ska lufta rödvin för bästa smakupplevelse.

Viner till påskbordet vecka 16

Veckans vita:

2009 Regele Weissburgunder

Nummer 92189 på Systembolaget

Weissburgunder är ett annat namn för pinot blanc och detta österrikiska vin passar bra till en smakrik grön ärtsoppa eller till en ost och skinkpaj med broccoli på påskbordet.

Doft: Ungdomlig, diskret doft med inslag av päron, honung och mineral.

Smak: Torr, ungdomlig smak med inslag av gråpäron, persika, äpplen och lime. 

Pris: 98 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 12,0 %

Veckans röda:

2008 Fleur du Cap Unfiltered Merlot

Nummer 99842 på Systembolaget

Ett relativt fylligt vin av merlotdruvan som detta från Stellenbosch i Sydafrika är en mycket god kombination till påsklammet. Servera det gärna med råstekt potatis, mintgelé och en god skysås.

Doft: Fruktig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av korinter, plommon, mynta, choklad och tobak.

Smak: Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, korinter, choklad, tobak och mynta. 

Pris: 119 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 13,5%

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".