Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Somriga tårtrecept

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 11.03
En barnsligt god upplevelse. Foto: SCANPIX/ Jurek Holzer / SvD

Mia Öhrn är på besök i P4 Extra idag och delar med sig av sina recept på några goda sommartårtor.

Pannkakstårta med drottningsylt

En barnsligt god kalastårta! Vill du förbereda kan du grädda pannkakorna någon dag innan serveringen, trava dem med bakplåtspapper mellan och förvara dem i kylen.

Cirka 10 bitar

Pannkaksmet:
2 ägg
2 dl vetemjöl
3 ½ dl mjölk
1 tsk strösocker
1 krm salt
Cirka 50 g smör till stekning

Fyllning:
3 dl vispgrädde
cirka 2 dl drottningsylt
Färska hallon och blåbär till dekor

Gör så här:

  1. Vispa upp äggen lätt och rör ner mjölet och lite av mjölken. Vispa till en klumpfri smet och tillsätt resten av mjölken, sockret och saltet. Låt gärna smeten stå och svälla i cirka 30 minuter.
  2. Grädda tunna pannkakor i en väl smord stekpanna och ställ åt sidan att svalna.
  3. Strax innan serveringen vispar du grädden fluffigt men inte för hårt och lägger den första pannkakan på ett vackert fat. Stryk pannkakan med ett lager sylt, lägg på nästa pannkaka och stryk den med ett ganska tunt lager grädde. Fortsätt varva pannkakorna med sylt och vispgrädde och avsluta med ett lager grädde. Toppa gärna med färska bär.

Marängtårta med jordgubbsgrädde och limetryffel

En frasig sommardröm av jordgubbar, frisk lime och krämig chokladtryffel. Förbered gärna marängbottnarna och limetryffeln dagen innan. Vill du förenkla går det bra att använda två köpta marängbottnar.

8-10 bitar

Marängbottnar:
3 äggvitor
1 dl strösocker
1 dl florsocker

Limetryffel:
200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
1 msk honung
Finrivet skal av 2 lime

Jordgubbsgrädde:
3 dl vispgrädde
200 g jordgubbar
Saft av en ½ lime
Cirka ½ liter jordgubbar och eventuellt färska, ätliga blommor till dekor

Gör så här:

  1. Rita upp tre cirklar som mäter 17 cm i diameter på bakplåtspapper. Bred ut marängen i cirklarna och grädda båda plåtarna samtidigt med varmluft i 100 grader i cirka 60 minuter. Stäng av ugnen men låt bottnarna stå kvar och torka i eftervärmen någon timme. Låt luckan vara stängd. Är du otålig kan du grädda marängerna en stund till och sedan ta ut dem direkt. Har du inte varmluftsugn får du grädda en plåt i taget, eller rita ut två större bottnar på en enda plåt.
  2. Fortsätt med limetryffeln. Hacka chokladen grovt. Mät upp grädde och honung i en kastrull och riv ner limeskalet i grädden. Låt koka upp, dra kastrullen från plattan och tillsätt snabbt chokladen. Rör tills chokladen har smält och låt sedan tryffeln svalna och tjockna, helst i rumstemperatur över natten, men är du otålig kan du ställa in den i kylen i cirka 1 timme. Rör om då och då och passa så att tryffeln inte blir för hård och kall.
  3. Strax innan tårtan ska serveras mosar du jordgubbarna till grädden och rör i limesaften. Vispa grädden fluffigt men inte för hårt och vänd ner jordgubbsmoset slarvigt i grädden.
  4. Lägg en marängbotten på ett serveringsfat och bred på hälften av limetryffeln och därefter hälften av jordgubbsgrädden. Lägg på nästa marängbotten och bred på resten av limetryffeln och jordgubbsgrädden. Avsluta med den sista marängbotten och dekorera med jordgubbar och färska blommor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".