Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jans vintips

Vin till vårens läckerheter

Publicerat onsdag 11 maj 2011 kl 14.47
Vintips med Carl Jan Granqvist
(3:57 min)

Primörerna börjar synas i grönsaksdiskarna och ute hos torghandlarna, men vad ska man dricka till nässlor, sparris, rabarber och jordgubbar?

I veckans vintips tar Carl Jan med oss i vårens gastronomiska värld och tipsar om de bästa vinerna till rabarberpaj och goda sparrisar.

Burksparris må vara svårt att matcha med vin men färsk vit sparris som bara har kokats lätt och serveras med en hollandaise med mycket citron i är en fantastisk kombination till ett halvtorrt, friskt vitt vin. Servera denna rätt med något knaprigt för att få lite textur i rätten, varför inte knaperstekt bacon som man strösslar över sparrisen. Det salta baconet bygger även ännu en brygga mellan rätten och vinet.

Rabarbern är en av de första primörerna som tittar upp efter vinterdvalan och gör sig alldeles utmärkt i en rad desserter som pajer, krämer, kompotter och eller bara lätt inkokta med socker och vanilj.  Oxalsyran i den rå rabarbern gör att det kan vara en svår kombination till vin i teorin men i praktiken brukar man ju tillaga primörerna och tillsätta en ganska stor mängd socker vilket mildrar upplevelsen av oxalsyran och gör rabarbern mer vinvänlig. Man får dock vara varsam när man ska koka rabarber och inte göra det i en aluminiumkastrull då oxalsyran reagerar med aluminiumet i kastrullen.

Vårens viner vecka 19

Rabarberdessert passar fint till det franska vinet. Foto: SCANPIX /Jurek Holzer / SvD

Kloster Eberbach Riesling Kabinett

Nummer: 5810 på Systembolaget

Kloster Eberbach Rielsing Kabinett kommer ifrån Rheingau i Tyskland. Området ligger vid Rhenfloden och de flesta vingårdarna ligger på sydsluttningarna ner mot floden vilket ger dem en bra solexponering i ett område som annars egentligen borde anses vara för svalt för vinodling.

Vinet passar även mycket bra till en sallad på färska nykokta rödbetor.

Doft: Ungdomlig doft med inslag av ananas, persika och citrus.

Smak: Halvtorr, mycket frisk, ungdomlig smak med inslag av ananas, honung och citrus.

Pris: 99 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 7,5 %

Château Fayau

Nummer: 4172 på Systembolaget

En vaniljpannacotta som man serverar tillsammans med en rabarber- och jordgubbs kompott och lite kardemummakaksmulor smakar ljuvligt tillsammans med ett sött vin som detta från Bordeaux i Frankrike.

Doft: Nyanserad doft med inslag av botrytis, honung, torkade aprikoser och mandelmassa

Smak: Söt, fruktig smak med inslag av honung, botrytis, pomerans och aprikos

Pris: 82 kr, 375 ml

Alkoholhalt: 13,5 %

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".