Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jans vintips

Veckans vintips den 27 oktober - Klassiska fördrinkar

Publicerat torsdag 27 oktober 2011 kl 14.15
Carl Jans cocktail-tips
(6:52 min)

En cocktail måste enligt den klassiska definitionen innehålla minst två ingredienser varav den ena ska vara en spritsort.

Har man en bjudning och vill börja med en fördrink eller så kallad aperitif kan man ju som omväxling till det mousserande vinet eller det vita vinet istället servera en klassisk cocktail eller drink.

Vanliga ingredienser är bitters, juicer, likörer samt färska örter. I och med att det har kommit en stor mängd filmer och tv-serier som utspelar sig på 50- och 60-talet har de riktigt klassiska cocktailens igen börjat serveras på barer runt om i landet och varför inte försöka på sig att serva någon av dem hemma?  Här kommer recept på tre olika varav en är rombaserad, en är whiskeybaserad och en ginbaserad.

Veckans drycker:

Mai Tai

Urreceptet för denna drink skapades av bartendern Victor Bergeron 1944 och har sedan spridits sig över världen i en rad varianter. Gemensamt för dem alla är att basen ska vara en rom och att den ska få en sötsyrlig smak av ananasjuice och triple sec (apelsinlikör).   Namnet "Mai Tai - Roa Ae", betyder på thahitiska "Out of this World - The best".

En variant av den kända drinken är denna. 

  • 2 cl Mörk lagrad rom 2,0 cl
  • 2 cl Ljus rom
  • 1 cl Apelsinlikör
  • 1 cl Mandellikör 1,0 cl
  • 1 cl Grenadin 1,0 cl
  • 4 cl Apelsinjuice 4,0 cl
  • 4 cl Ananasjuice 4,0 cl
  • 2 cl Limejuice

Krossad is

Fyll ett glas med alla ingredienser och rör om. Tillsätt krossad is och servera genast.

Old fashioned

Denna drink är som namnet antyder lite gammeldags i stilen och passar bra en höstdag innan en kraftigare middag. Man använder sig av amerikansk whiskey, så kallad Bourbon, som huvudingrediens. Recept:

  • 4 cl Bourbon
  • 3 stänk Angostura Bitter
  • 1 sockerbit
  • Sodavatten
  • Apelsinklyfta
  • Isbitar
  • Cocktailbär

Lägg sockerbiten i glaset och stänk angostura på den.  Häll sedan på en skvätt sodavatten och muddla (mosa) sönder sockerbiten med en sked eller liknande redskap.

Lägg några iskuber i glaset.

Tillsätt whiskeyn och rör om.

Kläm ur lite saft från apelsinskalet och lägg skalet i glaset. Fyll upp med sodavatten. Garnera med cocktailbär.

Negroni

Negroni är en drink med Italienskt ursprung och de bittra smakerna i drinken sägs stimulera aptiten vilket gör den till en perfekt fördrink.

  • 1 del gin
  • 1 del bitter (t.ex. Campari)
  • 1 del söt röd vermouth
  • 1 tunn skiva apelsin
  • Isbitar

Blanda ingredienserna väl i ett lågt brett glas. Tillsätt is och serva med en apelsinskiva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".