Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i Kronåsens industriområde med kraftig rökutveckling som följd.
(Publicerat idag kl 15.48)
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jans vintips

Nordiska smaker i Veckans vintips den 3 november

Publicerat torsdag 3 november 2011 kl 14.07
Vintips med Carl Jan
(6:50 min)
Gastronimisk kalender 2012

I det nordiska köket kretsar smakerna främst kring sött, salt och syrligt och olika kombinationer av dessa. Mycket av maten är dessutom ganska fet vilket kräver att man har en dryck till som kan bryta av detta.

Öl och nubbe har länge varit tradition till den nordiska husmanskosten men det går bra att matcha med vin också bara man tänker på att ha viner med en relativt hög syra till samt ser till att inte ha alltför kraftfulla viner som dödar de nyanserade smakerna.

Kryddningen som man traditionellt använt i det nordiska köket är dill, pepparrot, fänkål, kummin och senap vilket alla är kryddor som är fulla av smak men inte speciellt starka med undantag för viss sorts senap. Använder man en lite starkare senap i sin matlagning kan man tänka på att väga upp det kryddstarka med något lite fruktigare och sötare vin.

Gysler Weinheimer Riesling Trocken

Nummer 2107 på Systembolaget

Detta friska vita vin kommer från Rheinessen i Tyskland som ligger vid floden Rhens vänstra strand. Vinet är gjort på ekologiskt odlade druvor av den kända druvsorten Riesling. Servera gärna vinet till torsk, sej eller någon annan vit fisk tillsammans med en pepparotssås och potatis.

Doft: Nyanserad, fruktig doft med inslag av honung, persika, päron och mandarin.

Smak: Torr, nyanserad, påtagligt frisk smak med inslag av gröna äpplen, persika, honung och citron.

Pris: 120 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 12,5%

Saumur Philippe Deval

Nummer 2269 på Systembolaget

Till husmanskost med lite finstämda smaker vill man inte ha vin som tar över utan ett som kommer i harmoni med maten. Detta lite lättare och friska rödvin från Saumur i Loire i Frankrike är då ett bra val. Vinet är gjort på Cabernet Franc druvan som man ofta känner igen på sina örtiga och gräsiga toner. Servera vinet lite svalare än annat rödvin, gärna till dillkött eller till en skomakarlåda.

Doft: Fruktig, ungdomlig doft med inslag av blåbär, björnbär, lakrits och örter.

Smak: Fruktig, ungdomlig smak med inslag av blåbär, björnbär, örter och gräs

Pris: 76 kr, 750 ml

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".