Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

En god kopp te - så gör man

Publicerat söndag 13 november 2011 kl 13.07
En god kopp te - så gör du
(2:29 min)
Foto: www.fotograftina.se

Den engelska traditionen med tefika blir mer och mer populär. Men hur gör man för att den varma koppen ska bli alldeles perfekt? Och är det okej med påste? Kocken och temakerskan Fia Gulliksson avslöjar hur man gör.

- I allmänhet brukar folk värma vatten i sin vattenkokare tills det är ungefär 95 grader. Det är helt rätt om det gäller svart te. Grönt te vill däremot ha 75 grader. Om man inte har temperaturmätare på vattenkokaren kan man hälla en liten skvätt iskallt vatten över tebladen först och sedan hälla på det kokande vattnet. Det ger samma effekt som om vattnet hade varit 75 grader från början.

- Stormkoka inte vattnet, för då försvinner allt syre. Dra undan kastrullen när den första bubblan visar sig om du kokar på spisen.

- Påste är inte ultimat, men det är bättre än ett dåligt kaffe.

- Satsa på att köpa ett te som är gott i grunden. Gärna ekologiskt, utan kemikalier.

– Parfymerade teer med syntetiska smaker är ingen höjdare, säger Fia Gulliksson.

- En matsked teblad per kanna är lagom, alltså en tesked per kopp. Slå på vattnet, låt dra i tre till fem minuter. För grönt te gäller en kortare tid, ungefär en  minut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".