Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
lördag 7 april

Veckans klassiker: Omelett

Publicerat lördag 7 april 2012 kl 13.20
Hela samtalet med Zazzi
(8:18 min)
Glad påsk! Foto: Louise Jacobsson/Sveriges radio

Nu är det påsk och något som går åt mycket just nu är ägg! En av många rätter man kan knåpa ihop med just är är omelett!

Alexandra Zazzi bjuder på delikata recept på just omelett!

Karl johan och Chèvre frittata

1 dl torkad svamp(skogssvamp, gärna Karl-Johan)
1 gul lök
2 msk olivolja
4 kokta potatisar
2 msk hackad persilja
5 ägg
2 msk matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 dl riven ost, gärna parmesan
100 gr chévreost i bit

Blötlägg svampen i minst en halvtimme.
Sätt ugnen på 180 grader.
Skiva löken och potatisen. Lägg oljan, löken och den urkramade svampen i en stekpanna och låt småsjuda i 10 minuter under omrörning. Lägg i de skivade potatisarna och persiljan. Salta peppra och vänd några gånger. Vispa samman ägg, grädd, riven ost och mjölk, salta och peppra.

Tag fram en springform, lägg ut svampen, löken och potatisarna över botten, häll över äggstanningen och skiva chévreosten och lägg på. Ställ in i mitten på ugnen i 25 minuter. Låt stå och svalna 10 minuter innan servering.

Mättande pastaomelett

Ingredienser till 4 personer:
1-2 msk olivolja
3 dl pasta med köttfärssås eller annan pasta med sås som blivit över från middagen
5 ägg
1 dl laktosfri mjölk
0,5 dl äkta färskriven parmesan ost
Salt och peppar
Skivad lagrad västerbottenost eller annan lagrad ost (minst 12 månaders=laktosfri)

Sätt ugnen på 180 grader.

Förstek pastan i olivolja i en stekpanna med ugnsfast handtag. Vispa samman ägg, mjölk, riven parmesan, salt och peppar. Häll över pastan, sänk värmen på spisen och låt stekas 5 minuter. Hyvla över lagrad ost. Ställ sedan in hela pannan i ugnen i 15-20 minuter.
Låt stå och svalna 10 minuter innan servering. Eller tag med på utflykten och ät kall. 

Vad jag dricker till?
Gott rödvin, mousserande, god pilsner och egenblandad dricka gjord på mineralvatten färskpressad lime, sockerdricka och is.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".