Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
lördag 14 april

Veckans klassiker: Hamburgare

Publicerat lördag 14 april 2012 kl 14.30
Hela samtalet med Alexandra Zazzi
(7:44 min)
Carina och Alexandra Foto: Louise Jacobson / Sveriges Radio

Ännu en gång besöker Alexandra Zazzi oss och levererar en härlig matklassiker.
Den här veckan har hon med sig hamburgare och pannbiffar.

Hon berättar för oss om hur man tillagar dem på bästa sätt!

En klassisk amerikansk burgare

4 personer
600 gr nötkött, gärna ny- och finmald av högrev och bog
1 msk olja, (själv gillar jag lite olivolja i men det är att häda) Salt och peppar
0,5 dl hamburgardressing efter smak
4 fina salladsblad, gärna roman
4 skivor cheddarost
8 skivor inlagd gurka
4 goda hamburger bröd med sesamfrön, baka själv se nedan bröden
25 g färsk jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 msk ljussirap
7-8 dl specialvetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 dl matolja
ägg att pensla med
sesamfrön att strö över

Gör gärna så här:
Hamburgarna
blanda samman köttet med olja och salta och peppra efter smak. Arbeta ihop köttfärsen och dela upp i 4 bollar. Forma till burgare och tryck samman ordentligt, forma till fina rundlar, grilla eller stek till önskad stekgrad. Gärna med röd kärna i mitten.

Bröden
Blanda mjöl och salt. Smula ned jästen i en bunke och tillsätt lite av vattnet, rör ut, tillsätt resten av vattnet och sirapen. Arbeta in mjölblandningen i 10 minuter på medelhastighet med degkroken, arbeta sedan in oljan, degen skall vara klibbig och lossna från kanterna. Låt jäsa i 30 minuter, baka ut på lätt mjölat bakbord och dela i 8-10 bullar, låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Pensla med lättvispat ägg och strö över sesamfrön, baka av i ugn 200 grader ca 10 minuter.

Här kommer ett gott tips antingen som lunchlåda för sig själv eller för den stressade tonårsföräldern som vill att barnen ska äta riktig mat när man själv inte är hemma.

Kalvfärsbiff med pastasallad på tomat och spenat

500 gr kalvfärs
1 ägg
2 msk ströbröd
2 msk mjölk
1 tsk timjan
Salt peppar

Blanda samman alla ingredienser och forma till 4 burgare. Ge stekyta och lägg i en ugnsfast form. Märk värms i ugn 20 minuter, på 175 grader.

Pastasalladen
400 gr pastaskruvar
Salt till pasta vattnet.
Koka pastan enligt anvisningarna, tag av en minut innan koktidensslut.
Skölj av i kallt vatten. Lägg i en bytta med lock. Märk med nr 1.
Blanda 2 msk majonnäs med 1 msk tomatpuré, 1 tsk finhackad oregano och 1-2 tsk mjölk, smaka av med salt och peppar. Lägg i en bytta med lock. Märk med nr 2.
Köp hem ett pkt babytomater och ett pkt babyspenat skölj och lägg en näve i varsin bytta (ev kan du dela tomaterna innan). Märk med nr 3 och 4.(Visst kan man blanda denna sallad dagen innan, men vitsen är att barnen skall engagera sig själva i köket).

Ät lugnt vid köksbordet (inte framför tv eller dator) med knäckebröd och ett glas mjölk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".