Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jans vintips

Den svenska ölvågen

Publicerat torsdag 19 april 2012 kl 14.40
Carl Jans dryckestips 19 april
(6:34 min)
Två ölglas och en hand. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Det svenska ölintresset har fullkomligen exploderat de senaste åren, något vi sett inte minst på Systembolagets hyllor och lanseringar.

Intresset för hembryggning av öl har spridit sig som en löpeld genom landet och tävlingar där sensoriska element avgör vinnarna finns snart i varje landskap.

För den som vill fördjupa sig finns det idag flertalet kurser och utbildningar för såväl liten som kommersiell produktion av öl. Många restauranger erbjuder numera en lokalt framställd öl som alternativ till de internationella fabrikaten.

Vi är ett land med dåliga förutsättningar för att odla vindruvor men fantastiska för korn och vi har ett av världens bästa vatten att brygga på.

Öl nummer 1: Sverige

Sigtuna East River Spring Lager nummer 1476 på Systembolaget

Från djupaste Sigtuna kommun och närmare bestämt Sigtuna Brygghus kommer vår första öl. Sigtuna Brygghus grundades år 2005 av några ölentusiaster. Sedan starten har bryggeriet utvecklats något enormt och 2011 byggdes bryggeriet ut med en ny buteljeringsanläggning och ett nytt bryggverk. Råvarorna bakom ölet är kornmalt, vatten samt humle av sorterna cascade, vanguard och amarillo. Ölet passar utmärkt till en pulled pork med en het chilisås.

Doft: Ren humlearomatisk med härliga toner av rågbröd, aprikos och öret

Munhåleupplevelse: Saliverande med rena humlearomatiska inslag och mängder av aprikos och apelsin.

Alkohol: 5,2 %

Pris: 16,90 kr för en flaska om 33cl

Öl nummer 2: Sverige

Wisby Klosteröl nummer 1400 på Systembolaget

Veckans andra öl tar oss till Gotland och då till Gotlands Bryggeri där fjärde generationen bryggmästare i form av Johan Spendrup står bakom pannorna. Klosterölet började bryggas redan 1995 och blev därmed Sveriges första kommersiellt tillgängliga färsköl. Malten som kommer från både Sverige och Finland kombineras här med humle från Tyskland och USA. Vattnet då, ja det är från Gotland förstås. Varför inte servera ölet till en hemmagjord hamburgare gjord på lammfärs?

Doft: Ren och komplex aromatisk och fullspäckad med citrusfrukter och smörkola

Munhåleupplevelse: Otroligt välbalanserat med mängder av frukt och härligt kittlande syra, mjuk maltig och ren citrus frukt avslutningen.

Alkohol: 5,0 %

Pris: 16,50 kr för en flaska om 33 cl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".