Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
lördag 21 april

Dagens klassiker: Kåldolmar

Publicerat lördag 21 april 2012 kl 10.49
Hela samtalet med Zazzi
(7:35 min)
Alexandra och Erik med Alexandras Mathistoriska uppslagsbok. Foto: Louise Jacobsson / Sveriges Radio

Alexandra Zazzi kommer till oss med ännu en god matklassiker. Det är dags för kåldolmar, en riktig klassiker som har en lång historia i Sverige - ända tillbaka till Karl XII.

Vad fyller man dem med och hur rullar man dem egentligen? Det svarar Zazzi på idag.

Hur gör du dina kåldolmar? Kommentera nedan!

Kåldolmar på lamm & nötfärs

4-6 personer
1 stort vitkålshuvud, ca 1,5 kg De små som är närmast stocken strimlar man till en framtida vitkålssallad.

Fyllning:
2 dl vatten
1 dl rundkorniga risgryn
2,5 dl mjölk
1 krm torkad rosmarin
1 krm torkad salvia
1-2 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 msk smör
250 g lammfärs
250 g nötfärs

Att lägga på:
1 dl grädde
5-6 hyvlade skivor av kallt smör
1 msk rå rörsocker

Gör gärna så här:

Koka upp 5 liter vatten och salta ordentligt. Skär bort den grova delen av stocken. Lägg i hela vitkålen i det kokande vattnet och låt sjuda 8-10 minuter. Bladen lossnar allt eftersom. Låt svalna och rinna av. Du behöver 12-14 blad.

Fyllningen:

Skölj riset och låt koka upp med vattnet, sänk värmen och häll på grädde och mjölk. Lägg på lock och låt sjuda utan att brännas 15 minuter. Tag av från värmen och låt svalna under lock.
Lägg en msk smör i en stekpanna, finhacka löken och vitlöken och lägg i tillsammans med kryddorna. Låt svettas någon minut och lägg i lammfärsen och tomatpurén. Bryn och smaka av med salt och peppar. Vänd samman nötfärs, ris och lammfärs, smaka av med salt och peppar. Klicka en dryg msk på den grövre delen av varje kålblad, vik över, vik in sidorna och rulla ihop. Lägg i en smord ugnsfast form med den vikta sidan nedåt. Slå på grädden och hyvlad smör, strö över rörsocker. Ställ in i ugnen på 175 grader i 30 minuter. Servera gärna med god sallad och eventuellt potatis och vinbärsgele.

Det som blir över:

Strimla och stuva med lite grädde till en annan middag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".