Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Gröna vågen har hittat vinhyllan

Publicerat torsdag 26 april 2012 kl 14.40
Carl Jan tipsar om rött, vitt och grönt
(7:25 min)

De senaste åren har det gått en välbehövd grön våg genom de vinproducerande länderna i världen. Många är de producenter som insett att för att kunna göra bra vin behövs bra råvaror i form av välmående vinrankor och druvor.

Under 70 och 80-talet var det flera av de stora producenterna som sprejade sina vingårdar med pesticider då detta på ett lätt sätt säkrade avkastningen. Problemet blev att med åren utarmades jorden och kvaliteten på druvorna sjönk.

De flesta har nu insett att de behöver gå tillbaka till den typ av odling som den föregående generationen använde sig av. Det finns en uppsjö av uttryck och sammanslutningar i Europa och världen vad gäller hållbarhet i vingård och vinframställning. En del mer radikala än andra, de stora meningsskiljaktigheter som finns är acceptansen av tillsatt svavel i vinet, användningen av biologiskt nedbrytbara preparat i vingårdsarbetet och hur själva vinifieringen sker.

EU:s nuvarande definition av ett ekologiskt vin är att det har odlats och framställts utan konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel eller andra ej tillåtna tillsatser.

Denna vecka rekommenderar Carl Jan Granqvist två viner som är gjorda på ekologiskt odlade druvor.

Rött: Italien

2010 Tajano Montepulciano d'Abruzzo nummer 90631 på Systembolaget

Bakom vinet står producenten Umani Ronchi som håller till i Marche i mellersta Italien, förutom sin verksamhet i Marche har man även arbetat länge i grannregionen Abruzzo och där med utvecklingen av sina montepulcianoviner.  Druvorna till detta vin skördades i slutet av september 2010. Efter pressning får musten jäsa på rostfria tankar. Därefter lagras delar av vinet på cementtak och resterande del på franska ekfat. Vinet passar utmärkt till rustika pastarätter toppade med nyriven parmesanost.

Doft: Stor fruktdriven och kryddig med mängder av mörka körsbär, korinter, rostade ekfat och mörk choklad

Munhåleupplevelse: Välbalanserad med enorm primärfrukt i form av körsbär och bigarråer följt av ekfat och en lite kryddig finish.

Alkohol: 13,5 %

Pris: 79 kronor

Vitt: Frankrike

2010 Brochet Facile Sauvignon Blanc nummer 2267 på Systembolaget

Vi är återigen i Loiredalen och nu närmare bestämt i området kring Marigny-Brizay. Bakom vinet står den unge Frédéric Brochet vilken under sin tid som doktorand i oenologi startade sin vinproduktion. Idag har han 50 hektar vingårdar, alla med ekologisk odling. Jordmånen är fylld av flinta samt kalksten vilket passar druvan sauvignon blanc perfekt. Efter att druvorna pressats jäses och lagras vinet på rostfria ståltankar.
Vinet passar bra till lättare fiskrätter, gärna smaksatt med färska örter och syrliga getostar.

Doft: Ungdomligt frisk och aromatisk doft fullpackad med nässlor och svartvinbärsblad.

Munhåleupplevelse: Torr och krispig med hög fruktsyra och sprängfylld med citrusfrukt och en liten angenäm örtighet.

Alkohol: 12,5 %

Pris: 69 kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".