Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
lördag 05 maj

Veckans klassiker: Potatissallad

Publicerat lördag 5 maj 2012 kl 14.49
Hela inslaget med Alexandra Zazzi
(6:07 min)
Foto: Jan Engman / Scanpix

Nu är sommaren på intågande och också den stora säsongen för potatissallad som man gärna äter till grillat. Mums!

Alexandra Zazzi berättar om de olika typer som finns den spanska, franska, italienska och tyska.

Det finns stjärntals olika recept på potatissallader, hur gör du din? Skriv i kommentrasfältet och dela med dig!

Lyssnarnas recept

Min favoritsallad består av fast, fin kokt potatis som skärs i bitar, varvas med finskuren purjolök, inlagda rødbetor i tärningar, ättiksgurka i tärningar, äpple i tärningar (gärna ett grönt, hårt f.eks Granny Smith), rädisor och kapris.
Dressing: gräddfil tillsatt litet lättmajones og senap, gärna skånsk. Rikligt med nyklippt gräsløk hör också till.
Vänliga hälsningar från Oslo!
Margareta Forrestad


Min bästa potatissallad
Kokt potatis, paprika gärna olika färg för ögat, röd lök, kapris, lite oliver, fetaost. Blanda samman och gör en vinegrätt på olivolja och balsamvinäger som hälls över.
Servera den med fördel ljummen! Mums till grillat! /Lotta


Min bästa potatissallad!
Skär den nykokta och fortfarande varma potatisen i stora bitar. Smaksätt med äppelcidervinäger och en god olja, gärna olivolja. Krydda med salt och svartpeppar. Pressa några vitlöksklyftor och blanda det hela. Serveras ljummen gärna till grillat - helst grillat lammkött!
Hälsningar
Gunilla Carlsson i Nyköping


Ursäkta mig men jag lärde mig göra potatissallad, när jag var au-pair i Västtyskland 1977. Kokt potatis i bitar, bitar av inlagd gurka med sky, lite lök och sedan en slags majonnäs-sås.
Nu har jag förbättrat det hela och "tager vad jag haver": kapris, majonnäs, rädisor och örter från trädgården och absolut lök. Eller purjo. Cornichons-bitar. Vispad grädde. /Ann


Min potatissallad
6 medelstora kokta potatisar
6 hårdkokta ägg
skär potatis och ägg i små bitar och varva i en stor skål
salt och svartpeppar efter smak

Majonäs
1 stort helt ägg
1 äggula
1 tsk dijonsenap
salt och peppar
4 tsk gurkspad....inte för söt
4 dl solrosolja
Blanda allt i en hög tillbringare eller liknande
kör underifrån och upp med stavmixer ett par ggr till majon tjocknat
häll över potatisen och äggen
låt stå i kylskåp över natten.
/Marie Dunér


Röd potatissallad
Jag skivar potatisen o varvar med purjolök, 2-3msk riven pepparot. Blandar 1tsk senap, 1msk ketchup, 1msk vinäger och 4msk olja. Krdda s&p häll marinaden över potatatisen. Persilja.
/Kjerstin i Västerås


Recept på potatissallad
1 kg potatis
4 dl crème fraiche
2 msk fransk senap
1 tsk salt
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
- 1 dl hackad rödlök
3 msk finskuren gräslök
3 msk finskuren dill
Koka potatisen. Lår ånga av. Blanda alla ingredienserna till crème fraiche-såsen. Skiva potatisen och vänd ner i såsen. Serveras ljummen eller avsvalnad. Passar utmärkt exempelvis till gravad lax.
/Kerstin S


Min potatissallad
Jag hackar inlagd rödbeta efter smak och blandar i en enkel potatissallad på fast potatis, majonnäs, creme fraiche (eller gräddfil, eller vanlig fil), röd eller gul lök, salt och peppar (gärna vitlökspeppar). Rödbetorna ger fin brytning och vacker färg. Extra festlig blir den med lite capris!
Mums!! ;)
/Cissan i Björkhöjden 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".