Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
lördag 25 augusti

Zazzi bjuder på Eriks favorit - Chateaubriand

Publicerat lördag 25 augusti 2012 kl 13.48
Zazzi: ”Det ska låta ajajaj när jag sätter kniven i den”
(7:23 min)
Alexandra Zazzi. Foto: Stina Gullander.

Chateaubriand är mittbiten på oxfiléen eller ryggbiff. Den ska stekas hårt på utan och vara röd eller rosa på insidan. Serveas med kulpotatis och bearnaisesås.

Alexandra Zazzi föklarar histoien bakom Chateaubriand och delar med sig av sitt allra bästa recept på detta.

Chateaubriand

Beräknat för fyra portioner

600 g oxfilé av mitt biten, 4 tjocka skivor smör och olja att steka i
bearnaisesås
1 liten schalottenlök, finhackad
6 vitpepparkorn
1 stjälk persilja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
150 g smör
4 små äggulor
2 kvistar dragon
Chateaupotatis
800 g liten fast kulpotatis eller delikatesspotatis
smör att steka i
1-2 msk hackad persilja
salt och peppar

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 100 grader för köttet.

Sås:

Krossa pepparkornen och blanda vatten, vinäger och med hälften av bladen och hela stjälken persilja (hackad) i en kastrull, låt småkoka tills hälften av vätskan kokat bort. Sila bort stjälkar mm.
Smält smöret.
Lägg äggulorna i en rundbottnad kastrull, vispa i lagen. Ställ kastrullen i vattenbad och fortsätt vispa, häll i smöret några droppar i taget i början och sedan snabbare, tag inte med den vita, vattniga bottensatsen. När den tjocknat tag av från värmen, rör i hackad dragon och smaka av med salt och peppar.

Potatisen:

Skrubba potatisen och koka i saltat vatten 12-15 minuter. Stek i smör på hög värme tills det fått fin gyllene färg, strö på persilja vid servering.

Köttet:

Tag ut köttet i god tid så att det blir rumstempererat innan stekning. Grillad eller stek på hög värme i smör blandat med olja, salta och peppra. Låt eventuellt vila i ugnen innan servering för att uppnå rätt stekgrad.

rare 49-50 grader

medium 54-56 grader

well 62-64 grader

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".