Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Sommarsmaker

Jennies smörgåstårta

Publicerat lördag 8 juni 2013 kl 11.00
Jennies smörgåstårta: "Den ska vara fuktig och gosig."
(13 min)
1 av 2
Jennie Walldén. Foto: Sofie Ericsson / Sveriges radio
2 av 2
Jennies smörgåstårta. Foto: Sofie Ericsson / Sveriges radio

Smörgåstårtan - utskrattad och hånad men också en klassiker som är lika enkel att variera som en pizza. Mästerkocken Jennie Walldén har gjort en specialtårta enbart för P4 Extras webb och fyller den med fyra lager av sig själv.

– Fyllningen ska vara rejält tilltagen och generös! säger Skånes mästerkock Jennie Walldén. 

Ska det bjudas på smörgåstårta rekommenderar hon att göra klart tårtan med fyllningar dagen innan och förvara den svalt över natten täckt i plastfolie. För torr ska den inte vara.

– En smörgåstårta ska vara fuktig och gosig. På serveringensdagen lägger du på den översta lagret och dekorationen, säger hon.

Recept följer nedan.

Jennies smörgåstårta 
6 personer

Dekoration och själva tårtan:
16 skivor stora formfranska
1 knippe sparris, koka knopparna i ca 2 min, låt svalna
1 squash i tunna skivor på längden, skär med mandolin eller osthyvel, rulla ihop till höga rullar
5 dl creme fraiche, vispa den fluffig
en handfull rädisor, sköljda och delade på mitten
en halv gurka, skalad och utan kärnhuset, hacka i små kuber och blanda med 1 msk finhackad gräslök, så får du prickig gurka.
Några kvistar vattenkrasse

Fyllning 1:
1 stor eller 2 små finhackade färska vårlökar
1 burk fin tonfisk i vatten (eller olja) av bra kvalitet
1 1/2 dl fullfet majonäs
En nypa salt
1/2 msk pressad citron
Blanda

Fyllning 2:
6 hårdkokta kalla ägg, grovhackade
1 1/2 dl fullfet majonäs
En låda smörgåskrasse
En nypa salt
Rejält med nymald svartpeppar
Blanda

Fyllning 3:
3 dl skalade räkor, torka av ev. vatten, hacka grovt
2 stora finhackade salladslökar
1 tsk riven färsk ingefära
1 nypa salt
1 tsk sambal oelek
Saft + rivet skal av en halv lime
3 msk fullfet majonäs
Blanda

Gör så här:
Gör rörorna först och låt stå i sina skålar.
Skär av kanterna på bröden och lägg ut de fyra första brödskivorna i en fyrkant.
Bred på lager 1, det ska vara tjocka lager. Lägg på fyra skivor bröd.
Bred på lager 2. Lägg på fyra skivor bröd.
Bred på lager 3. Lägg på de sista fyra skivorna bröd.
Täck nu tårtan runt om och ovanpå med den vispade creme fraichen.
Dekorera med squashrullar, sparrisknoppar, rädisor, den prickiga gurkan och lite vattenkrasse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".