Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
v.23

Bland tårtor och kakor

Publicerat torsdag 6 juni 2013 kl 15.00
1 av 2
Foto: Lotta Hellström
2 av 2
Carl Jan Granqvist svarar på lyssnarnas dryckesfrågor. Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio

I dag firar vi Sveriges nationaldag och runt om i landet bjuds det på kaffe, tårta och kanske något gott sött vin till. Företeelsen ”att fika” är något vilket folk som besöker Sverige ofta kommer i kontakt med och är positivt inställda till. Vi sitter ner, vi samtalar och vi äter och dricker något sött och gott.

Denna vecka har jag valt ut två viner vilka gör sig bra till såväl tårtor som kakfat, det första vinet är en porlande söt moscato från Italien och förmodligen det godaste man kan dricka till en svensk jordgubbstårta. Det andra en madeira vilken passar utmärkt till nötiga småkakor och chokladdesserter.

Vin 1: Sött pärlande vitt vin på 75 cl flaska

2012 Moscato d'Asti Prunotto nummer 90189 på Systembolaget

Veckans första vin kommer från norra italien och görs på den gröna mycket aromatiska druvan moscato. Efter skörd pressas druvan och jäses upp till en alkoholstyrka av 5% därefter kyls vinet ner så att jäsningen avstannar. När sedan vinet buteljeras har det en hög sockerhalt och en härligt porlande kolsyra. Moscato passar otroligt bra till bärdesserter och speciellt till jordgubbstårta, naturligtvis gjord på svenska jordgubbar. Servera runt 7 grader, gärna i så kallade Coupe- glas.

Doft: Aromatisk och inbjudande blommig doft med mängder av fläder och citrus.

Munhåleupplevelse: Söt med frisk fruktsyra och mängder av citrus, fläder och honung följt av ett blommigt avslut.

Alkohol: 5%

Pris: 99 kr

Vin 2:

Vintry's Madeira Fine nummer 7882 i beställningssortimentet hos Systembolaget

Ofta är det till julen vi plockar fram Madeira viner, då för att avnjuta tillsammans med nötter och julgodis. Varför kan man fråga sig? då detta starkvin borde vara ett självklart val till såväl choklad som nöt-baserade kakor och efterrätter året runt. Maderia var i början av 1900-talet det mest populära vinet i Sverige, så till den grad att Vin & Spritcentralen från 1928 och fram till 60-talet ägde sin egen anläggning på ön Madeira för att kunna säkra efterfrågan. Servera runt 14 grader till chokladtårtor och småkakor med nötter.

Doft: Härligt nötig, knäckig doft med mängder av mörk choklad och torkad frukt.

Munhåleupplevelse: Knäckigt inbjudande och sprängfylld med rostade nötter, syltade apelsinskal och mörk choklad.

Alkohol: 19%

Pris: 65 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".