Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
6 juni

Lottas kafferep på Café Bromé - nu kör vi!

Publicerat torsdag 6 juni 2013 kl 09.40
1 av 24
Lotta Bromé bjuder in lyssnarna till Café Bromé på Nationaldagen. Foto: Mattias Ahlm/ Sveriges Radio
2 av 24
Danny Saucedo uppträder till publikens jubel. Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio
3 av 24
Lotta Bromé och Eva Bredin. Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio
4 av 24
Kul med Lotta Bromé och lyssnarna. Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio
5 av 24
Lotta Bromé och Kerstin Björkström från Smartare än en femteklassare. Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio
6 av 24
Magnus Carlsson sjunger så vackert. Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio
7 av 24
Körledaren Gabriel Forss värmer upp våra kära lyssnare. Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio
8 av 24
Våra fina lyssnare sjunger så bra! Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio
9 av 24
Magnus Carlsson Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio
10 av 24
Lotta Bromé och Gabriel Forss sjunger Nationalsången med publiken. Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio
11 av 24
Publiken har börjat bänka sig. Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio
12 av 24
Mamma Eva från Cunigundas mammor Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio
13 av 24
Publiken är på G i studio 4 i Radiohuset. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
14 av 24
Lotta Bromé och Danny Saucedo. Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio
15 av 24
Lotta Bromé och glad lyssnare. Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio
16 av 24
Lisa Nilsson repeterar inför dagens program. Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio
17 av 24
Lotta Bromé med härliga lyssnare. Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio
18 av 24
Trädgårdsexperten Ann Catrin Thor. Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio
19 av 24
Publiken i studio 4 i Radiohuset. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
20 av 24
Eva Bredin. Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio
21 av 24
Eva Bredin och Maj-Lis Eriksson. Foto: Sabina Kuutti/Sveriges Radio
22 av 24
Kakor. Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio
23 av 24
Maj-Lis Eriksson. Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio
24 av 24
Trogna Lotta Bromé lyssnarna Andreas Hultqvist, producenten Pether Öhlén , Christoffer Westlin, Johan Rydh och Lasse Levinsson på redaktionen. Foto: Sabina Kuutti/ Sveriges Radio

Lotta Bromé firar nationaldagen tillsammans med 150 av P4 Extras lyssnare i radiohuset. Och just nu pågår förberedelserna. Bakglade Eva Bredin från Strömsund och hennes syster Maj-Lis Eriksson från Östersund, är redan igång och dukar upp.

Eva som är kakkonstnär har bakat så mycket att hon nu behöver hjälp med att äta upp allt.

I P4 Extra med Lotta Bromé bestämde sig Lotta för att hjälpa Eva med en plan på hur man kan samla tillräckligt många glada fikaglada personer att bjuda på kafferep.

Nu är platserna fullsatta på P4 Extra

Nu har 150 lyssnare bokat platserna till Café Bromé och de väntas dyka upp vid 12-snåret.

Till Café Bromé i P4 Extra kommer bland andra Carl-Jan Granqvist, vår rockande bibliotikare Staffan Wennerlund, trädgårdsexperten Ann Catrin Thor, meteorologen Mats Andersson, körledaren Gabriel Forss, pianisten Joachim Forss, artisten Magnus Carlsson, författaren Börge Hellström, sångerskan Lisa Nilsson och hela redaktionen finns också så klart på plats.

Dagens signatur för Lotta Bromé var orginalsignaturen för programmet Café Bromé från 1989. Programmet sändes i stället för Ulf Elfvings program Efter tre som då hade sommaruppehåll. 

Här är recepten till flera av kakorna på Café Bromé.

Lottas surprice

20-30 småkakor

Ugn 175

250 g smör

1 1/2 dl socker

4 1/2 dl vetemjöl

1 dl maizenamjöl

1 1/1 tsk bakpulver

1 1/2 tsk vanilj

Fyllning:

2 dubbla pigall

100 g smör

1 dl socker

2 msk vetemjöl

2 msk grädde

1 hg hackad mandel

2 tsk sirap

Sjud toscasmeten en stund. Blanda smör och socker, rör det pösigt. Tillsätt övriga ingredienser och rulla små kulor, lägg i små brödformar. Gör en fördjupning med tummen och lägg på en bit pigall, sedan toscasmeten. Grädda cirka 15 - 20 minuter.

Alices drömmar

30 småkakor

Ugn 175

2 dl socker

100 g smör

1 dl matolja

1 msk vaniljsocker

1 tsk hjortronsalt

4 dl vetemjöl

2 msk potatismjöl

2 dl cornflakes

Klä plåtar med bakplåtspapper. Rör smör och socker poröst, Blanda i oljan. Blanda mjöl, vanilj, hjortronsalt och potatismjöl. Tillsätt blandningen i smeten, rör om. Klicka ut smeten med hjälp av två skedar. Grädda kakorna i mitten av ugnen 13 - 15 minuter.

Kondiskaka

35-40 kakor

Ugn 225

200 g smör

3/4 dl socker

1 äggula

Knappt 5 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g mandelmassa

1 äggvita

1 tsk apelsinsaft

Rivet skal av 1/2 apelsin

Arbeta ihop degen. Låt vila cirka 30 minuter. Riv mandelmassan, tillsätt äggvitan, safen och skalet. Kavla ut degen till längder, bred på mandelmassan och rulla ihop. Lägg skarven nedåt. Grädda längderna mitt i ugnen i 10 minuter, låt kakorna kallna.

Pensla med florsockerglasyr med apelsin, strö över mandel. Skär i sneda bitar.

Finska pinnar

Ugn 175

4 1/2 dl vetemjöl

1 dl socker

200 g smör

5 droppar bittermandelolja

Pensling:

Äggvita

Pärlsocker

Mandel

Blanda ihop degen. Låt den vila ett tag i kylen. Rulla till fingertjocka längder, lägg dem intill varandra. Pensla med äggvita och strö på socker och mandel. Skär längderna i 4 centimeter tjocka bitar. Lägg dem på bakpapper och grädda i cirka 10-12 minuter.

Evas nötmaränger

35-40 kakor

Ugn 200

2 dl vetemjöl

1/2 dl strösocker

1 dl malda nötkärnor

1/2 krm salt

1 krm kanel

Rivet skal av 1/2 citron

1 äggula

80 g kallt smör

Maräng:

1 äggvita

3/4 dl strösocker

3/4 malda kärnor

Garnering:

35-40 hasselnötter

Blanda mjöl, socker, nötter, salt, kanel och citronskal i en bunke. Vält upp massan på ett bakbord. Gör en fördjupning i mitten och lägg i äggulan och smöret. Knåda samman till en deg. Forma degen till en rulle, cirka 4 centimeter i diameter. Svep in i plastfilm och låt vila svalt i 30-60 minuter.

Vispa äggvitan till et fast skum. Tillsätt sockreet och vispa ytterligare, så tjockt att skålen går att vända upp och ner. Vänd ner de malda nötterna.

Ta fram degrullen och skär den i skivor. Lädd på en bakpappersklädd plåt. Bred på marängmassan och stick ner en nötkärnai varje kaka. Grädda mitt i ugnen 12 - 15 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".