Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Sommarsmaker

Crostinis med salmalax och wasabimajonäs

Publicerat lördag 8 juni 2013 kl 10.17
"Det är kontrasterna i munnen som gör maten."
(4:13 min)
1 av 2
Crostinis med salmalax. Foto: Sofie Ericsson / Sveriges radio
2 av 2
Jennie Walldén. Foto: Sofie Ericsson / Sveriges radio

Läge för snittar men osugen på champinjoner med leverpastej?
Mästerkocken Jennie Walldén tipsar om enkla men galet goda crostinis - kanske till nästa kungliga bröllop!

– Vacker mat är så mycket godare och roligare att äta, säger Jennie Walldén.

Det handlar om snittar och om att tänka i smaker och kontraster för att få tungan på fall. Därför får dagens crostinis sällskap av mjuk salmalax och fuktig majonäs. Men vad är egentligen salmalax?

– Det är norsk odlad lax som filéas och vakuumförpackas direkt den anlänt till hamn. Den blir därför så färsk som den bara går, säger Jennie Walldén.

Crostinis går att baka själv men finns i många utföranden i affären. Dessa rostade småbitar av lantbröd är torra, tunna och krispiga. Därför passar de ihop med mjuka, fettiga och lena sällskap. Som lax och majonäs alltså.

– Kontrasterna av det man får i munnen är det som gör maten, säger Jennie Walldén.

Nedan följer recept.

Crostini med salmalax och wasabi-och sojamajonäs
6 personer

Ingredienser
18 naturella crostinis
200 g salmalax
30 g forellrom
Ett par nypor rostade svarta och vita sesamfrön
Solrosskott

Majonäs:
1 dl fullfet majonäs
1 tsk wasabi eller efter smak
1/2 tsk honung
1/2 tsk ljus japansk eller koreansk soja

Vispa ihop majonäsen för hand.
Skär salmalaxen i crostinistora bitar och lägg en bit på varje crostini.
Toppa med en klick majonäs och därpå forellrom.
Strössla över lite sesamfrön och avsluta med ett solrosskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".