Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Dagens gäst: "Du ansvarar över ditt eget liv"

Publicerat lördag 15 juni 2013 kl 11.44
"Det är bara du själv som kan ta tag i ditt liv."
(9:05 min)
Talal Khoder. Foto: Anna Lyrenäs / Sveriges radio

Tiden har kommit när politiker inte kan öppna munnen utan att ordet jobb flyger ut. Dagens gäst Talal Khoder kommer till studion och pratar om hur det är att stå utanför - och innanför - samhället.

På sista tiden har det varit mycket snack om de unga personer som "står utanför samhället". Det handlar om över 100 000 personer mellan 16-25 år som varken jobbar i Sverige eller jobbpendlar utomlands och som inte pluggar eller går på SFI.

Talal Khoder har själv tillhört de människor som inte har något arbete att gå till. Idag har han eget företag.

– Jag gjorde väldigt dåligt från mig i skolan och kände att jag inte var skolmaterial. Efter första året på gymnasiet började jag driva runt och tog skitjobb på Möllan. Jag kände att jag var en förlorare och var besviken på mig själv, säger Talal Khoder.

Samtidigt visste han att har man väl börjat med olagliga jobb så finns inget lyckligt slut. Så ringde syokonsulenten från Latinskolan och berättade att skulle han gå gymnaiset var sista chansen kommen. Talal Khoder sade ja. Väl på plats fanns den gamla, kassa känslan kvar. En sträng lärare blev vändningen.

– Han satte mig på plats. Jag hatade honom i början, men han sade: "ingen har tvingat dig att komma hit, om du inte trivs kan du gå härifrån". Det slog mig att jag har alla förutsättningar för att nå mina mål.

Vad tänker du när du hör de som inte får jobb?

– Ta tag i ditt liv. Det är något som är fel när det är kaos. Man kan inte lägga skulden på staten eller vänner, det är bara du själv som kan ta tag i det.

------------------------------

Har samhället ett ansvar för att skapa jobb, eller har människor själva ansvar för att få tag på jobb?

Diskutera nedan: Hur ska dagens unga få jobb?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".