Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis matklassiker

Rysk kaviar en läckerhet som få har råd med

Publicerat lördag 25 oktober 2014 kl 14.35
"På 1700-talet i Sverige fick man det i ölstugorna"
(6:09 min)
Belugakaviar med blinis och sourcream på Woleseley restaurant i London. FOTO: Wikimedia Commons

I dag ska vi smaka något av det lyxigaste och dyraste man kan äta. Men egentligen är det fel att kalla det rysk kaviar. Det vi oftast menar då är kaviar  från Kaspiska havet, och många av dem fiskas upp av andra länder än Ryssland. 

– Rysk kaviar är en matklassiker som vi måste ta upp även om det är väldigt få av oss som kan unna sig det, säger Alexandra Zazzi. 

När vi pratar om rysk kaviar så menar vi ofta all kaviar som kommer från störar i Kaspiska havet. Och den finaste kaviarsorten är den som kommer från Iran och den ryska Belugakaviaren som kommer från en speciell störart, Huso Huso. Men det är få som har råd med läckerheten. 

– Det är inte gratis om man säger så. Om man köper en stor förpackning på ett kilo så klarar man sig undan med 30-35 000 kronor. Mindre förpackningar kan gå på det dubbla.

Ryska boveteplättar

  • 2 dl mjölk, 3%
  • 1 dl smetana (surgrädde)
  • ¼ paket färsk jäst
  • 1 krm salt
  • 2 dl bovetemjöl
  • 2 ägg
  • knappt 1 dl vetemjöl special, (för glutenfritt använd majsmjöl eller annan glutenfri ersättning)
  • smör eller matolja att steka i

Gör gärna så här:

Separera äggulorna från vitorna. Ställ in vitorna i kylskåp.

Smula jästen en bunke, värm mjölken till fingervarmt och rör i litet i taget i jästen. Fortsätt att röra i båda mjölsorterna, salt, smetana och äggulor. Vispa med elvisp till en jämn smet. Låt jäsa i rumstemperatur 30 minuter. Vispa upp äggvitorna hårt och vänd ned dem i smeten.

Värm ett plättlagg eller bliniers järn och stek gyllene på båda sidor i lite matfett.

Falsk kaviar, vegetarisk

  • 1 dl tapioka pärlor (finns i välsorterade asiatiska affärer i olika storlekar)
  • 1 msk koncentrerad fiskfond
  • 4 dl vatten
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk fishsauce
  • 1-2 tsk färskpressad lime, smaka av

Gör gärna så här:

Koka upp vattnet med fiskfonden och häll tapiocagrynen. Låt sjuda ca 15 minuter, lite beroende på storlek, smaka av så de är genomkokta. Häll av vattnet. Rör i övriga ingredienser utom lime och låt dra i kylskåp minst 2 timmar, rör om då och då. Smaka av med lime och ev mer soja. Servera på toppen av fiskrätter eller på blinier med lite hackad lök och smetana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".