Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis matklassiker

Knäckebröd – en stor svensk export

Publicerat lördag 1 november 2014 kl 00.00
"Man får bra resultat redan från första början"
(6:29 min)
Rosmarinknäcke med solrosfrön. Foto: Leif R Jansson/TT
Rosmarinknäcke med solrosfrön. Foto: Leif R Jansson/TT

Ofta i Zazzis matklassiker så handlar det om svenska favoriter som har sitt ursprung i andra länder som svenskarna tagit till sig. Den här gången ska det dock handla om något tämligen ursvenskt, nämligen knäckebröd och tunnbröd.

Lyssna på Zazzi berätta hur man gör gott knäckebröd i veckans matklassiker

– Kom det svenskar och hälsade på så skulle de ha med sig knäckebröd, berättar P4 Extras matexpert Alexandra Zazzi, som växte upp med svensk mamma i Italien.

Knäckebröd är onekligen något som gillas av svenskarna. Vi äter i genomsnitt fyra kilo per person och år. Och det är också en stor exportvara som du kan hitta i välsorterade matbutiker runtom i världen.

Förklaringen till hålet i mitten, den speciella kaveln som ger den lite buckliga strukturen och olika regionala varianter hör du i inslaget.

Knäckebröd (3-4 bröd)

2 dl vatten
1 burk mörkt öl (lättöl går bra)
50 g jäst
7 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl eller vetemjöl special
1 tsk stött kummin eller annan valfri krydda
1 msk salt

Gör så här:

Värm vattnet och ölen till ljummen temperatur. Blanda i jästen lite i taget och blanda sen i kryddor, mjöl och salt. Arbeta till en smidig och ganska lös deg. Låt jäsa i 30 minuter.

Dela i 3-4 delar och kavla ut på mjölat bakbord till tunna, runda kakor. Lägg på mjölade plåtar och nagga med en gaffel, låt jäsa 30 minuter.

Värm ugnen till 225-250 och grädda tills du fått en fin färg. Har du en bra och rymlig ugn tar du alla på en gång, annars går det bra att ta en i taget. Vänd efter 6-8 minuter när den blivit lagon gräddad. Var vaksam på att bröden inte bränns utan ta ut dem ur ugnen när de har den färg du vill ha.

Klicka på pilen för att höra hela inslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".