Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jan Granqvist vintips vecka 45

Mårtensafton

Publicerat torsdag 6 november 2014 kl 09.41
"Lite kardemumma och lakritsrot...så härlig doft!"
(6:12 min)
På väg mot middagsbordet. Foto:Matthias Bein/AP Photo/TT

Till årets Mårtensafton har Carl Jan Granqvist valt ut en sherry och ett rött vin. Sherryn är den traditionella Cuco Oloroso Dry som förändras från år till år i smak men som alltid fungerar till svartsoppan. Vinet är från Nya Zeeland och passar till den helstekta gåsen.

Lyssna på Mina och Carl Jan när de diskuterar munhåleupplevelser.

Dryck 1: Sherry på 37,5 cl flaska Cuco Oloroso Dry nummer 8239 på Systembolaget

Denna sherry kommer från ett solerasystem som är över 30 år gammalt, solera är ett system som innebär att man tappar av en mindre mängd äldre vin ur faten, för att senare fylla upp med yngre vin. På detta sätt blir vinet hela tiden en blandning av äldre och yngre årgångar. Druvan bakom vinet är palomino som efter jäsning spritats upp med druvsprit till 19,5%. Den här typen av sherry passar utmärkt till charkuterier men även fantastiskt bra till svampsoppor och den julbakskryddiga svartsoppan.

Doft: Stor nötig doft med mängder av fikon, sultanarussin, caramel och lakritsrot.

Munhåleupplevelse: Välbalanserad nötig smak med inslag av torkade fikon, sultanarussin, ljus sirap och lakrits. Lång eftersmak

Alkohol: 19,5%

Pris: 79 kr för 37,5 cl

Dryck 2: Rött vin på 75 cl flaska 2013 Saint Clair Pinot Noir nummer 16015 på Systembolaget

Till gåsen serverar vi en nya zeeländsk pinot noir från Marlborough regionen. Efter skörd pressas druvorna och vinifieras sedan på rostfria ståltankar innan det delvis lagras 8 månader på franska ekfat. Vinet passar med sin höga fruktsyra och frukt otroligt bra till den feta gåsen.

Doft: Inbjudande kryddig doft fylld av jordgubbar, hallon och muskot, följt av angenäma ekfatstoner.

Munhåleupplevelse: Läskande, lite kryddig smak med ekfat, jordgubbar och härligt saliverande örter.

Alkohol: 13,5%

Pris: 109 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är åttonde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag ca 14.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".