Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jan Granqvist vintips vecka 46

Vin till säsongens alla skaldjur

Publicerat torsdag 13 november 2014 kl 10.53
Ostron. Foto: Leif R Jansson / TT
Skaldjurssäsong! Foto: Leif R Jansson / TT

Denna vecka har Carl Jan fokuserat på viner som passar till havets alla skalprydda skatter som nu börjar nå oss när vattnen blir kallare. Först ut är en favorit med ny årgång från Loiredalen i Frankrike, även känt som Frankrikes trädgård. Därefter följer en torr och generös champagne vilken gör underverk både med mat och humör såhär i höstmörkret.

Dryck 1: Vitt vin på 75 cl flaska
2013 Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie nummer 2185 på Systembolaget

Veckans första vin är gjort på druvan muscadet som i Loire även benämns som Melon de Bourgogne. Druvan är en släkting till chardonnay och tros ha kommit till Loire via munkar från Bourgogne under medeltiden. Efter skörd, pressning och vinifiering har vinet fått ligga ”sur lie” vilket innebär att vinet fått ligga med sin jästfällning. Detta görs för att ge vinet ett större djup och komplexitet. Vinet passar utmärkt till ostron serverade med eller utan hackad rödlök och vinägrett, prova även vinet till krämig räksoppa med olivoljerostade krutonger.

Doft: Inbjudande ungdomlig doft med mängder av gröna äpplen, päron och citron.

Munhåleupplevelse: Knastertorr med hög fruktsyra följt av frukt i form av gröna äpplen, päron och citron med ett lite örtigt saliverande avslut.

Alkohol: 12 %

Pris: 69 kr för 75 cl flaska

Dryck 2: Mousserande vin på 75 cl flaska
André Clouet Grande Réserve nummer 7686 på Systembolaget

Veckans andra vin kommer från Champagne i Frankrike och är en så kallad Blanc de Noir, ett vitt vin gjort på blå druvor. Druvan som använts till vinet är den blå druvan pinot noir vilken när den pressas avskiljs från skalen direkt så att skalen inte hinner ge färg åt druvmusten. Efter en andra jäsning på flaska skjuter man ut jästproppen och fastställer en sockerhalt om 6 gram socker per liter. Därefter får flaskan sin champagnekork och grimma. Vinet passar med sin generösa frukt och brödighet utmärkt till såväl gratinerad hummer som kokta havskräftor.

Doft: Härligt utvecklad och nyanserad doft med mängder av gula plommon, röda äpplen, choklad och bröd.

Munhåleupplevelse: Krispigt torr med strålande hög fruktsyra följt av rostat bröd, nötter, vinteräpplen och mogen grapefrukt.

Alkohol: 12%

Pris: 269 kr för 75 cl, finns även på halvflaska om 37,5 cl för 169kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är åttonde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag ca 14.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".