Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis matklassiker

Feijoada - en brasiliansk klassiker

Publicerat lördag 15 november 2014 kl 14.59
"I höstmörkret passar det här oerhört bra"
(7:41 min)
En brasiliansk Feijoada. Foto: Andre Rebeiro/Wikimedia Commons/CC-BY-2.0
1 av 2
En brasiliansk Feijoada. Foto: Andre Rebeiro/Wikimedia Commons/CC-BY-2.0
Alexandra Zazzi och Carin Hjulström i Sveriges radios studio i Göteborg
2 av 2
Alexandra Zazzi och Carin Hjulström har alltid roligt tillsammans. Inte minst när Alexandra berättar om hur man lagar brasiliansk böngryta. Foto: Åsa Stöckel/ SR

Nu ska vi bryta novembermörkret med lite brasilianska smaker. Feijoada är något av Brasiliens nationalrätt, och P4 Extras matinspiratör Alexandra Zazzi berättar om dess historia, karaktär och naturligtvis hur man kan laga den.

Feijoada 

6-8 personer

1 msk salt
1 liter vatten
4 dl torkade svarta bönor
1 lagerblad
1 stor gul lök
5 hela svartpepparkorn
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olja
0,5-1 tsk cayennepeppar
4-5 kvistar koriander
500 g bog eller bringa av nöt (alternativt 1 bit torkat nötkött)
3 chorizokorvar (hetta efter smak)
1 grön paprika
1 burk skalade tomater på burk
tabasco efter smak

Gör gärna så här:

Blötlägg bönorna i 12-24 timmar i rikligt med vatten.

Finhacka 1 chorizo, lök och vitlök och låt svettas i stor kastrull med oljan. Skölj bönorna i kallt vatten och lägg i. Rör om, strö på salt och täck med vatten så att det finns några cm spelrum.

Låt sjuda upp och lägg i köttet, svartpeppar, cayennepeppar och lagerblad. Toppa eventuellt med kokande vatten så att allt är täckt. Låt sjuda 2 timmar, lägg eventuellt på mer vatten under tiden.

Lyft ur köttet, lägg i tomater och fint strimlad paprika. Låt sjuda ytterligare en timme, var noggrann och rör om då och då så att det inte hugger i botten. Tärna köttet och skiva de sista korvarna och lägg i, låt sjuda i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt, tabasco och peppar. Servera med rikligt med hackad koriander.

Klicka på pilen för att höra hela inslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".