Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jan Granqvist vintips vecka 1

Ett bubblande Nyår

Publicerat måndag 29 december 2014 kl 13.47
"Det är ju förstås en prisfråga men man ska inte kasta pärlor för svin"
(5:43 min)
Champagneglas. Foto Fredrik Sandberg/TT
1 av 2
Bubbel i glasen. Foto Fredrik Sandberg/TT
Carl Jan Granqvist och Lasse Bengtsson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Carl Jan Granqvist och Lasse Bengtsson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Carl Jan Granqvist har valt ut två mousserande viner som han tycker är lite extra festliga. Det första är ett Italienskt mousserande rosévin gjort enligt champagnemetoden och det andra en klassisk fransk Champagne gjord enbart på gröna druvor, en såkallad ”Blanc de blancs”. 

Ett tips är att servera champagnen redan som välkomstdrink eller till nyårsmiddagen för att sedan skåla in det nya året i det lite enklare mousserande vinet. Det är lätt att den upprymda stämningen och alla förväntningar vid tolvslaget stjäl den fokus champagnen förtjänar.

Dryck 1: Mousserande rosévin på 75 cl flaska 2010 Rotari Rosé nummer 7701 på Systembolaget

Veckans första bubbel är ett mousserande rosévin. Oavsett om det är en fransk rosé Champagne, spansk rosado Cava eller som i det här fallet en Metodo Classico rosé från norditalien så är det något med färgen, den eleganta rödfruktigheten och moussen som anspelar på lyx och dekadens. I det här vinet hittar vi druvan pinot noir och en mindre del av druvan chardonnay vilka efter vinifiering har lagrats på sin jästfällning i hela 36 månader innan det degorgerats (jästproppen skjuts ut!) och fått sin riktiga kork och grimma. Vinet passar utmärkt på egen hand eller till såväl gratinerad hummer, halstrade pilgrimsmusslor med en blodgrapefrukt- och fänkålssallad som till en stor skål med rökta räkor.

Doft: Ren bärdriven doft med mängder av färska röda bär och solmogen blodapelsin följt av en lite nötig brödighet.

Munhåleupplevelse: Torr med krispig fruktsyra och söta mogna röda bär med en lite örtig och brioche osande finish.

Alkohol: 12,5 %

Pris: 109 kr

Dryck 2: Mousserande vin på 75 cl flaska Pierre Peters Cuvée de Réserve nummer 7350 på Systembolaget

Vår nyårschampagne är uteslutande gjord på den gröna druvan chardonnay och får således benämningen ”Blanc des blancs” (vitt vin från gröna druvor). I Champagne är det främst tre olika druvor vilka odlas och används, dessa är chardonnay, pinot noir och pinot meunier, varav de sistnämnda två är blå druvsorter. Detta vin är sammansatt av 6 olika årgångar och har en dosage på 6 gram socker per liter. Dosage är den sockermängd man ger vinet innan naturkorken åker på för att fastställa att alla viner har samma mängd och smakar likadant. Med sin härliga torrhet och brödiga struktur fungerar denna champagne även utmärkt till mat, gör era egna parmesanchips att servera till gästerna när de kommer eller varför inte avnjuta den till lite havskräftor med aioli eller en löjromstoppad toast skagen?

Doft: Härligt fruktig och brödig doft fylld av citrus och nougat.

Munhåleupplevelse: Torr och elegant med frisk fruktsyra följt av brioche, citrusfrukt och nougat med ett långt mineraliskt avslut.

Alkohol: 12%

Pris: 299 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är åttonde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag ca 14.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".