Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis matklassiker

Kabsa – många ingredienser men lagas lätt

Publicerat lördag 17 januari 2015 kl 13.56
Alexandra Zazzi berättar om matklassikern kabsa i P4 Extra
(7:34 min)
Kabsa med kyckling. Foto: Kamran Jebreili/AP Photo/TT
Kabsa med kyckling. Foto: Kamran Jebreili/AP Photo/TT

Kabsan är mycket populär i Mellanöstern och något av en nationalrätt i Saudiarabien. Vissa ingredienser är ganska exotiska, men tillagningen är inte alltför svår. Här får du tips.

Kabsa med lamm

4-6 personer

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 valnötsstorbit ingefära
  • 1-1,2 kg skurna lammben
  • 2 msk matolja
  • 1 gul lök
  • 1 medelstor morot
  • 1-2 gröna chilipeppar, inte så starka
  • 4 mogna kvisttomater
  • 1 noomi basra (“svart lime”)
  • 1 tsk spiskummin, malen
  • 1 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk svartpeppar malen
  • 1 msk gurkmeja
  • 2 tsk salt
  • 5 hela kardemummakärnor
  • 2 kanelstänger
  • 5 kryddpeppar
  • 2 lagerblad
  • 1 grönsaks buljongtärning
  • 5 dl basmatiris
  • vatten
  • olivolja
  • 0,5 dl mandelspån
  • 0,5 dl sultan russin

Gör gärna så här:

Förbered genom att lägga allt i små skålar.

Finhacka eller riv vitlök och ingefära, rör ihop.

Skala den gula löken, och skär i tunna klyftor.

Skala moroten och riv på den grova delen av rivjärnet.

Tag ur kvisthålet på tomaterna och skär i tärningsstora bitar.

Gör 6-8 hål i noomi basra med en vass kniv.

Blanda samman spiskummin, koriander, svartpeppar, gurkmeja och salt.

Lägg oljan i en stor gryta, gärna med non stick botten, lägg i benen och strö över hälften av kryddblandningen. Ge färg på ena sidan och vänd, strö över andra hälften av blandningen.

Lägg på löken, vitlöks/ingefärsblandningen och moroten. Och vänd om tills löken börjar bli genomskinlig och få lite färg. Lägg i tomaterna, lagerblad, kryddpeppar, kanelstängerna, kardemumma och vänd om. Lägg på lock och låt puttra 5 minuter. Häll på vatten, ca 1 l så att det täcker benen ordentligt, lägg i buljongtärningen, låt sjuda under lock i 40 minuter och rör om lite då.

Lyft ur köttet och lägg ugnsfast form, stänk över lite olivolja, lägg på tättslutande lock eller plastfolje och ställ in i ugnen på 70 grader.

Skölj riset ordentligt i kallt vatten.

Lyft ur lagerblad, kanelstänger och ev de kardemummakärnor och kryddpeppar du ser. Lägg i riset och rör om. Lägg på lock och sänk värmen. Lite beroende på ris tar det 15-20 minuter. Rör om och låt riset vila under lock i ytterligare 10 minuter. Under tiden rosta mandel och russin i en stekpanna med lite smör.

Servera på ett stort fat med köttet på riset toppat av mandel och russin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".