Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Recept för P4 Extras publik

Gör din egen ovanliga semla

Publicerat måndag 16 februari 2015 kl 13.10
"Fluffigheten är på det hela taget ganska viktig"
(5:14 min)
Foto: tidningen BAKA
1 av 3
Kaffesemla med hasselnötter. Foto: Tidningen BAKA
Semmelpanacotta. Foto: Tidningen BAKA
2 av 3
Semmelpanacotta. Foto: Tidningen BAKA
Åsa Swanberg, chefredaktör tidningen BAKA. Foto: Åsa Stöckel/sveriges Radio
3 av 3
Åsa Swanberg, chefredaktör tidningen BAKA. Foto: Åsa Stöckel/sveriges Radio

Här kommer två ovanliga semmel-recept. Kaffesemla med hasselnötter och Semmelpanacotta.

Lyssna på Lasses intervju med Åsa Swanberg, chefredaktör tidningen BAKA som delar med sig av sina bästa recept.

Vetebullar

ca 20 st

Fördeg
325 g kall mjölk
450 g vetemjöl
50 g jäst  

Deg fördegen
85 g smör
85 g råsocker
10 g havssalt
1 ägg
1/2 msk vaniljsocker
1/2 tsk nystött kardemumma
250–300 g vetemjöl  

Fördeg: Blanda ihop ingredienserna och låt degen jäsa i 2-3 timmar.   Deg: Blanda ihop samtliga ingredienser och arbeta degen i 10 minuter i maskin eller knåda intensivt i 15 minuter. Dela degen i två delar och forma dem till rullar. Låt rullarna vila övertäckta i kylskåp i cirka 1 timme; de ska helst inte jäsa. Dela rullarna i totalt 20 eller 40 bitar och forma till släta bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek, 30–90 minuter beroende på hur varmt det är i rummet. Värm ugnen till 250°. Grädda bullarna i cirka 5­–10 minuter, tills de fått fin färg.  

Kaffesemlor med hasselnötsmassa
4 st 4 vetebullar (se recept ovan)  
Hasselnötsmassa (finns även att köpa färdig)
50 g hasselnötter
1/2 dl florsocker
1 1/2 msk standardmjölk
1 1/2 tsk smält smör
Kaffegrädde
2 dl grädde
3/4 msk snabbkaffe
1/2 msk florsocker
florsocker att pudra över
Baka bullar enligt basreceptet.  

Hasselnötsmassa: Mal hasselnötterna eller mixa dem mycket fint. Blanda nötterna med florsocker, mjölk och smält smör. Rör till en slät massa.  Kaffegrädde: Lös upp snabbkaffet i lite av grädden. Blanda med resten av grädden samt florsocker och vispa fluffigt. Montering: Skär ett lock av varje bulle. Ta bort lite av bullarnas inkråm med gaffel och fyll dem med hasselnötsmassa. Spritsa kaffegrädden över fyllningen och lägg på locket. Pudra över florsocker.

Semmelpannacotta
Kardemummapannacotta med mandelflarn
6 portioner Panna cotta
3 gelatinblad
1 tsk kardemumma
1/2 vaniljstång
200 g vispgrädde (2 dl)
200 g mjölk (2 dl)
75 g strösocker (3/4 dl)
75 g vaniljyoghurt (3/4 dl)  
Mandelflarn 65 g sötmandel (1 dl)
50 g smör
50 g strösocker (1/2 dl)
10 g honung (1/2 msk)
9 g vetemjöl (1 msk)
7 g mjölk (1/2 msk)  
Att toppa med 1 dl vispgrädde  

Panna cotta: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Stöt kardemumman. Skåra den halva vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem i en kastrull tillsammans med stången, grädde, mjölk, socker och kardemumma. Låt koka upp och ställ åt sidan att dra i cirka 30 minuter. Krama sedan ur gelatinbladen och smält dem i vattenbad. Plocka upp vaniljstången ur gräddblandningen och koka upp allt igen. Ta kastrullen från värmen. Rör ner det smälta gelatinet i grädd- och mjölkblandningen. Tillsätt vaniljyoghurten under omröring och häll upp blandningen i portionsformar. Låt stelna i kylen i cirka 2 timmar.   Mandelflarn: Sätt ugnen på 175°. Hacka mandeln fint. Smält smöret i en kastrull, tillsätt resten av ingredienserna och låt koka på svag värme ett par minuter. Bred ut smeten på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 6–7 minuter. Låt svalna på plåten. Bryt sedan i bitar.   Servering: Vispa grädden och spritsa ut lite på toppen av varje panna cotta. Stick ner ett mandelflarn och servera.   

Recept tidningen BAKA

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".