Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis mat

Zazzi: Så lyckas du med julbaket

Publicerat lördag 21 november 2015 kl 14.45
"Det löser alla konflikter!"
(6:44 min)
Foto: Leif R Jansson/TT
1 av 3
Foto: Leif R Jansson/TT
Foto: Clara Tortosa/Sveriges radio
2 av 3
Foto: Clara Tortosa/Sveriges radio
Foto: Clara Tortosa/Sveriges radio
3 av 3
Foto: Clara Tortosa/Sveriges radio

Första advent närmar sig med stormsteg och den här lördagen bjuder Alexandra Zazzi på en variant av de klassiska saffransbullarna.

Lyssna på hela samtalet mellan Erik och Alexandra här.

Saffransknutar med plommon
(ger ca 50 st)

Deg

100 g smör

2-3 påsar saffran (1-1,5g ) beroende på hur mkt du älskar saffran

1 sockerbit eller 1 tsk socker

5 dl mjölk

50 g färsk jäst för söta degar

250 g kvarg, typ kesella

1,5 dl socker

0,5 tsk salt

1,7  l vetemjöl samt lite till bakbordet

Fyllning

1,5 dl socker

1 dl urkärnade torkade plommon, typ katrinplommon

50 g mandelmassa

1 dl mandelkärnor

200 g rumsvarmt smör

1 ägg

1 msk kanel

0,5 msk kardemummakärnor

topping

mandelspån

strösocker

Gör så här:

  1. Stöt saffranet med 1 sockerbit (lite överkurs och gammal vana för att få ut mer smak).
  2. Smält smöret tillsammans med saffranet och häll i mjölken. Värm ev något tills ljummen.
  3. Smula ut jästen i matberedaren och rör i en skvätt av mjölkblandningen så att det löser sig, rör i resten av mjölken.
  4. Fortsätt och arbeta in kvarg, socker, salt och mjöl med händerna eller matberedaren.
  5. Arbeta minst 5-6 minuter tills du får en smidig deg. Låt jäsa ca 1 timme.
  6. Gör fyllningen genom att mixa alla ingredienser fint till en kräm i en matberedare med knivtillsats eller en stavmixer.
  7. Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda någon minut. Dela på mitten och kavla ut en del i taget till en stor rektangel.
  8. Bred hälften av fyllningen på ena halvan och vik över degen. Gör även detta med den andra halvan av degen.
  9. Sporra smala strimmor och rulla ihop till bollar. Lägg i bullformar och lägg ut på plåt eller liknande.
  10. Lägg på bakduk och låt jäsa ytterligare 1 timme. Sätt på ugnen efter 30 minuter på 200 grader.
  11. Pensla med lätt vispat ägg och strö över mandelspån och lite strösocker.
  12. Baka i mitten på ugnen ca 12 minuter, tills de fått fin färg.

Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Hon blev känd för att ha vunnit dokusåpan Robinson, men har i dag hunnit skriva kokböcker, driva restauranger och vara programledare för tv- och radioprogram. Alexandra är född i Stockholm men uppväxt i norra Italien.

Foto: Annika Broman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".