Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jan Granqvists vintips vecka 48

Glögg

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 10.48
"Åh, det var en riktig Stilton! Det var kuckelimuck!!"
(6:01 min)
Glögg med tillbehör, mandlar och levande ljus. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Ursprunget till själva ordet glögg kommer från tyskans motsvarighet Glühwein vilket betyder glödgat vin. Vår tradition av att dricka kryddat varmt vin sträcker sig hela vägen tillbaka till 1600-talet, då användes kryddorna främst för att gömma den sura ibland oxiderade smaken i vinet.

Lyssna på Lotta och Carl Jans snacka om vin omkring 14.40.

I Sverige har vi druckit det vi idag kallar för glögg sedan 1890-talet. Carl Jan Granqvist har valt ut tre olika, den första en rom-spetsad variant baserad på ett anrikt recept, den andra en ekologisk glögg och den tredje en riktigt välsmakande alkoholfri variant.

Han tipsar om att välgräddade tunna pepparkaksstänger är ett fantastiskt tillbehör att bjuda på tillsammans med grönmögelosten.

Dryck 1: Glögg på flaska om 50 cl Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Rom nummer 96518 på Systembolaget

Blossas historia började redan 1917, då nybildade Vin & Sprit köpte vinhandlaren JD Grönstedts & Co. Med sig i köpet fick de receptet till JD Grönstedts & Co glögg, vilken då ansågs vara den bästa. Ännu idag är Blossas olika glögg-sorter baserade på detta recept. Just denna glögg har även spetsats med rom vilket tillfört ytterligare en dimension till denna fantastiska dryck.

Doft: Inbjudande kryddig doft med härliga ekfat, arrak, torkad frukt och apelsin, följt av kryddnejlika och vanilj.

Munhåleupplevelse: Stor sötma med en lite eldig och samtidigt rund smak av arrak, russin och apelsin följt av ännu mer julkryddor.

Alkohol: 21%

Pris: 89 kr för flaska om 50cl

Dryck 2: Starkvins glögg på 75 cl flaska Tégner & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg nummer 96002 på Systembolaget

Veckans andra glögg kommer från Tegnér & Son Wilckens Fat. Glöggen är gjord till minne av vinhandlaren Esaias Adolf Tegnérs första kompanjon, Wilcken. Han var med och startade verksamheten på 1880-talet och fick sedan en glöggblandning uppkallad efter sig. Denna har nu återskapats. Denna glögg är gjord på ekologiska druvor och blir med sin generösa smak och klassiskt kryddiga doft en perfekt följeslagare på kommande glöggbjudningar. Prova till hårt bakade pepparkakor och en mogen stilton, fantastisk kombination!

Doft: Julig, kryddig doft fylld av kanel, mörka körsbär, pomerans och kardemumma.

Munhåleupplevelse: Söt utan att bli sliskig och kryddig smak med härliga toner av kanel, russin, kardemumma och pomerans

Alkohol: 14,5%

Pris: 79 kr

Dryck 3: Alkoholfri glögg på flaska om 75 cl God Jul Glögg Alkoholfri nummer 1917 på Systembolaget

Vår tredje och sista glögg är en alkoholfri variant med klassisk glöggsmak och härlig sötma. Denna glögg kan förutom hos Systembolaget även finnas hos välsorterade mathandlare.

Doft: Stor söt och kryddig doft med toner av pepparkaka, svartavinbär och kanel.

Munhåleupplevelse: Härligt söt, kryddig och bärig smak följt av pepparkakor, körsbär och pomerans.

Alkoholfritt

Pris: 25 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är åttonde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag ca 14.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".