Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis mat

Adventsmys med tunnbrödskorgar och pepparkakstiramisú

Publicerat lördag 28 november 2015 kl 16.12
"Hinner ni inte i jul, köpt färdigt, och gör en eller två saker själv"
(7:24 min)
Alexandra Zazzi bjuder Carin Hjulström på tunnbrödskorgar med räkröra och pepparkakstiramisú. Foto: Sveriges Radio
Alexandra Zazzi bjuder Carin Hjulström på tunnbrödskorgar med räkröra och pepparkakstiramisú. Foto: Sveriges Radio

Här får du tips om och recept på två små rätter som man kan mysa med i advent och jul: Räkröra i tunnbrödskorgar och pepparkakstiramisú.

(recept på pepparkakstiramisú längre ner)

Tunnbrödskorgar med räkröra

Ger 18 st

  • 3 tunnbröd, rektangulära
  • 100 g skalade räkor av bra kvalite
  • 1 dl majonnäs, helst egengjord
  • 2-3 kvistar dill
  • 1 msk finhackad rödlök
  • 2-3 msk fint strimlad kålrabbi
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Dela tunnbröden i kvadratiska bitar med sidan ca 5-6 cm. Tryck försiktigt ned brödet i hårda muffinsformar eller liknande så att det bildas små skålar. Baka av i ugnen 5-6 minuter tills brödet fått färg. Tag ut och låt svalna.
  3. Röran. Hacka  räkorna och dillen fint. Rör ihop med majonnäs, rödlök och kålrabbi, smaka av med salt och svart peppar.
  4. Vid servering, klicka röra i varje liten korg, garnera med dillvippa.
  5. Servera som drinktilltugg eller del i förrätt.

Tips! Om du vill förbereda dagen innan, gör fyllningen och korgarna, klicka i fyllningen precis innan servering.

Pepparkakstiramisú

8 personer

  • 5 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 500 gram mascarpone
  • 1 msk skal ekologisk apelsin
  • 2 msk marsala vin
  • 2 msk cointreau
  • 5 Skåne pepparkakor
  • 2 dl kall starkt kaffe (helst espresso)

Gör gärna så här:

  1. Vispa 3 äggvitor med knappt 1 dl socker, lite i taget så att det blir en seg maräng. Ställ åt sidan.
  2. Vispa 5 äggulor med 0,5 dl socker och kärnorna från vaniljstången till en kräm, vänd sedan ned i mascarpone med marsala vinet och likören till en slät kräm. Blanda i apelsinskalet.
  3. Vänd sedan i vitorna försiktigt.
  4. Dela pepparkakorna i mindre bitar och doppa snabbt i kaffet varva kakor med kräm i portionskålar. Avsluta med kräm och pudra över kakao, riven mörk choklad och rivet apelsinskal. Låt stå kallt någon timme innan det serveras.

Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Hon blev känd för att ha vunnit dokusåpan Robinson, men har i dag hunnit skriva kokböcker, driva restauranger och vara programledare för tv- och radioprogram. Alexandra är född i Stockholm men uppväxt i norra Italien.

Foto: Annika Broman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".