Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Exklusivt recept till P4 Extras publik

Sassa, brassa - julens godaste mandelmassa

Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 12.26
"Jag ser att folk först kollar in det söta, sen det salta på julborden"
(5:30 min)
Jan Hedh och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Jan Hedh och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

För konditorn Jan Hedh har årest mest hektiska tid börjat. Det ska vara mycket sött i jul. Nu har han samlat sina bästa recept i kokboken "julens söta".

Lyssna på Eriks intervju med konditorn Jan Hedh omkring 14.40 och prova gärna hans bästa recept på Mandelmassa.

Mandelmassa

Cirka 1 kilo

475 gram sötmandel
25 gram bittermandel
500 gram (drygt 5,5 deciliter) strösocker

1. Skala mandlar i rikligt med kokande vatten i ett par minuter tills skalet börjar lossna.

2. Spola dem under kallt vatten och låt rinna av.

3. Ta bort skalen.

4. Mixa mandel och socker ett par minuter i matberedare eller mixer till en fin mandelmassa.

5. Linda in mandelmassan i plastfolie och låt den ligga och mogna till nästa dag. Om du har bråttom kan du använda den direkt.

Bonustips - i en bra mandelmassa ska man känna sockerkornen för då blir det bra bakverk.  

Det går bra att förvara mandelmassa i kylen men när man ska använda den är det viktigt att den är rumsvarm.

Det som framförallt skiljer mandelmassa från marsipan är tillagningssättet. Mandelmassa tillagas kallt. När man gör marsipan ska mandeln torka i ugn i några timmar, och därefter kokas. Den blir torrare och håller också mycket längre än mandelmassa.   


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".