Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis mat

Zazzi: Det blir en klassisk vacker "farmor Anka-paj"

Publicerat lördag 5 december 2015 kl 13.40
"Och handen på hjärtat, jag brukar köpa smördegen"
(6:38 min)
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

Vår matguru lyfter fram smörets olika användningsområden och sätter rotfrukten på pedestal den här veckan.

Lyssna på hela samtalet mellan Mina och Alexandra här.

Höstskördskaka med lök och rotfrukter

1 pkt smördeg färdigutkavlad, rund (alternativt 2 smörplattor, tinade, att kavla ut)

0,5 liten zucchini

1 rödlök

4 små mjöliga potatis, typ King Edward

4 små plommontomater

2 dl riven cheddar eller annan valfri smältost

1 ägg

2 msk grädde

1-2 krm hackad timjan

salt och peppar

1 stor oliv till mitten

smör eller olja till formen

2 tsk oregano

2 msk olivolja

0,5 tsk salt

rund pajform

Gör gärna så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj formen och lägg ut smördegen, nagga botten med en gaffel.
  • Ställ in formen i kylskåp medan du gör resten.
  • Skölj och förbered grönsakerna. Skiva potatisen allra tunnast, gärna med mandolin, och resten något tjockare.
  • Vispa ihop osten med ägget och grädden, smaka av med timjan, salt och svart peppar. Häll ut i pajformen.
  • Häll olja, oregano, och salt i en bunke, böja med att väna i zucchini och lägg sedan ut dem i pajskalet som den yttersta ringen.
  • Vänd sedan i potatisen i örtoljan som ä kvar och lägg ut till ytterligare en ring. Fortsätt på samma vis med rödlök och tomat sätt till sist oliven i mitten.
  • Ställ in nederst i ugnen i 45 minuter tills kanterna fått fin färg. Lägg på aluminiumfolie och lät vila 20 minuter innan du serverar.
  • God att äta både kall och varm.

Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Hon blev känd för att ha vunnit dokusåpan Robinson, men har i dag hunnit skriva kokböcker, driva restauranger och vara programledare för tv- och radioprogram. Alexandra är född i Stockholm men uppväxt i norra Italien.

Foto: Annika Broman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".