Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis mat

Annorlunda kryddning av kolan när Zazzi kokar

Publicerat lördag 12 december 2015 kl 13.05
" När det börjar närma sig färdigt blir det skönt lavabubblande"
(6:50 min)
Alexandras paraply fastnade i dörren in till Radiohuset. Foto: Joel Eriksson/Sveriges Radio
1 av 2
Alexandras paraply fastnade i dörren in till Radiohuset. Foto: Joel Eriksson/Sveriges Radio
Lakritskolorna tog snabbt slut När Alexandras paraply väl kom in. Foto: Joel Eriksson/Sveriges Radio
2 av 2
Lakritskolorna tog snabbt slut När Alexandras med paraply väl kom in. Foto: Joel Eriksson/Sveriges Radio

Det blir lätt mycket kola att tugga på i jultider. Om du har tröttnat lite kan Alexandras Zazzis lakritsvariant vara precis det du behöver. Hennes paraply fastnade i inpasseringsslussen på Sveriges Radio här i Göteborg. Det löste sig lyckligtvis.

Lakritskola

Ger 35-40 bitar

  • 100 g smör 
  • 2 dl strösocker 
  • 2 dl vispgrädde 
  • 1 dl ljussirap 
  • 1 krm salt
  • 2,5 msk lakritspulver

Gör gärna så här:

  1. Lägg smöret i en tjockbottnad kastrull och smält eller bryn tills det får en ljusbrun färg för en nötigare smak.
  2. Rör i grädde, sirap, socker, salt och lakritspulver.
  3. Låt småkoka i cirka 40 minuter. Rör om 2-3 gånger under tiden.
  4. Använd en sockertermometer för att uppmäta 126 grader, eller gör ett kulprov för att kolla att kolan är färdig. (kulprov:tag ett glas iskallt vatten, droppa i lite kola och rulla sedan mellan fingrarna så att den håller ihop och är lagom seg)

  5. Fodra en brödform med nonstick/silikon ark. (finns i välsorterade matbutiker) och häll upp kolan.
  6. Låt svalna två timmar. lyft sedan ur och klipp/skär i kuber.
  7. Packa som karameller i samma sorts papper som du fodrade formen med.


Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Hon blev känd för att ha vunnit dokusåpan Robinson, men har i dag hunnit skriva kokböcker, driva restauranger och vara programledare för tv- och radioprogram. Alexandra är född i Stockholm men uppväxt i norra Italien.

Foto: Annika Broman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".