Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Carl Jan Granqvist svarar på lyssnarnas frågor om jul

Publicerat torsdag 17 december 2015 kl 10.23
Carl Jan Granqvist. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 3
Carl Jan Granqvist. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Carl Jan Granqvist och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 3
Carl Jan Granqvist och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Carl Jan Granqvist och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
3 av 3
Carl Jan Granqvist och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Kojuver och ekorre! Det kan man tydligen ha på julbordet. Carl Jan Granqvist fick många frågor han kunde svara på även om kojuver var en nyhet för honom. Lyssna här på alla frågor och svar. 

Här finns alla lyssnarfrågor och alla svar. Kolla också in Carl Jans dryckeslista här nedan för hela julbordet, från sill till efterrätt.


För er som inte provat ett sött botrytiserat vin till lutfisken, rosévin till syltan eller kyld Beaujolais till Julskinkan kan jag utlova nya smaksensationer.

Här är Carl Jan Granqvists vintips till hela julbordet:

Till Lutfisken, Saffranspannkakan och Anklevern:

Sött vitt vin på 37,5 cl flaska 2011 Château Menota nummer 4087 på Systembolaget

Vinet kommer från Graves i Bordeaux och är gjort delvis på ädelrötade druvor. Druvorna som används är semillon, sauvignon Blanc samt muscadelle som skördas vid optimal mognad. Vinet jäses därefter på ståltank för att sedan lagras på använda franska ekfat. Vinet passar förutom väl kyld till lutfisken även bra till både saffranspannkaka och anklever.

Doft: Inbjudande fruktig doft, fylld torkade aprikoser, honung och kryddor.

Munhåleupplevelse: Honungssöt med frisk fruktsyra och mängder av torkade aprikoser, honung, apelsin och saffran.

Alkohol: 14%

Pris: 76 kr

Till Sillen, Laxen, Skaldjuren och Syltan:

Rosévin på 75 cl flaska 2014 Côtes du Rhône Rosé nummer 2219 på Systembolaget

Julbordets andra vin kommer från Rhonedalen i södra Frankrike, här ger värmen druvorna rikligt med frukt. Detta vin är gjort på de för området typiska druvorna grenache och syrah som förutom frukt och mineralitet även gett en vacker ljusrosa färg. Vinet passar med sin frukt och lilla fyllighet bra till skaldjur men även till både sylta och lax. Till sillen kommer vi nog inte närmare om det är vin vi vill servera till.

Doft: Inbjudande mineraldriven och bärig doft med mängder av hallon, smultron och apelsin

Munhåleupplevelse: Krispigt torr och fullpackad med hallon, smultron och mineraler

Alkohol: 13%

Pris: 85 kr

Till Köttbullarna, Skinkan och revbensspjällen

Rödvin på 75 cl flaska 2013 Morgon Georges Duboeuf nummer 5106 på Systembolaget

Julbordets tredje vin kommer från området Beaujolais i södra Bourgogne, i Frankrike. Druvan bakom vinet är gamay och den har efter skörd pressats och vinifierats innan vinet sedan lagrats på rostfria ståltankar. Servera detta vin något svalt till julskinkan eller de rykande varma revbensspjällen.

Doft: Härligt bärig, ren doft med skogshallon och blåbär följt av lakrits och örter.

Munhåleupplevelse: Elegant och fruktigt med saliverande fruktsyra och massor av hallon och blåbär följt av en angenäm örtighet.

Alkohol: 13%

Pris: 95 kr

Till Pepparkakorna, Stiltonosten, Knäcken och Nötterna

Vin 4: Starkvin på 37,5 cl flaska 2010 Churchill's Late Bottled Vintage nummer 8016 på Systembolaget

Portvin är en riktig julklassiker. Efter skörd och pressning, när jäsningen pågått så länge att ungefär 80 gram socker per liter återstår avstannas den genom att vinsprit tillsätts. Därefter lagras vinet i fem år på traditionella 500 liters ekfat. Producenten Churchill är ett av de yngre oberoende portvinshusen. Portvin passar till allt från pepparkakor med stilton till knäck och nötter, eller bara på egen hand i fåtöljen när all julmat skall smältas.

Doft: Stor och fullkomligen överväldigande doft med mängder av aptitretande romrussin, syltade mörka körsbär, lakrits och örter.

Munhåleupplevelse: Söt, utvecklad och balanserad smak med inslag av katrinplommon, fikon, mörka körsbär, nötter och choklad. 

Alkohol: 19,5%

Pris: 99 kr

 

 

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är åttonde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag ca 14.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".