Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis mat

Älgfärskakor piffar upp den traditionella julmaten

Publicerat lördag 19 december 2015 kl 14.45
"Röror är perfekt på julbordet"
(7:43 min)
Alexandra och Carin ser till att vi kommer i julstämning. Foto: Sveriges Radio
1 av 2
Alexandra och Carin ser till att vi kommer i julstämning. Foto: Sveriges Radio
Älgfärskakor med rödbetsklick.
2 av 2
Älgfärskakor med rödbetsklick.

Älgfärskakor med rödbetsklick, se där något att mumsa på som inte är sött men väldigt gott ändå. Perfekt som tilltugg under uppesittarkvällen eller i väntan på julbordet.

Älgfärskakor med rödbetsklick i bröd

(12-14 personer som tilltugg)


300 g älgfärs

0,5 dl mjölk

1 tsk timjan

1 tsk salt

0,5 dl formbrödskanter, hackade

0,5 dl mjölk

6-8 skivor formbröd

2-3 msk riven västerbotten

3 inlagda hela rödbetor

0,5 dl majonnäs

Gör gärna så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader 
  2. Skär bort kanter på formbrödet (spara), dela brödet i 4 bitar, rosta i ugn på båda sidor. Ställ åt sidan.
  3. Blötlägg brödkanterna i mjölk och blanda samman färs, timjan, salt och det blötlagda brödet. Använd gärna elvisp med degkrokar och rör ihop färsen ordentligt.
  4. Tryck ut färsen platt på en non stick ugnsark på en ugnsplåt. Och ställ in i ugnen 12-15 minuter. Häll av vätskan, strö över osten och låt svalna.
  5. Stansa ut små runda kakor med hjälp av ett glas eller liknande till runda köttbitar.
  6. Tärna rödbetorna och rör ihop med majonnäs
  7. Vid servering. Lägg en köttfärsbit (värm gärna lite innan) på brödet och klicka på rödbetssallad.


Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Hon blev känd för att ha vunnit dokusåpan Robinson, men har i dag hunnit skriva kokböcker, driva restauranger och vara programledare för tv- och radioprogram. Alexandra är född i Stockholm men uppväxt i norra Italien.

Foto: Annika Broman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".