Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis mat

Serranoinlindad chévre och potatisbollar på nyår

Publicerat lördag 26 december 2015 kl 11.40
"Sitter ni med massa julmat över är det tilltugg det kan användas till"
(7:14 min)
Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman
Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Med nyår en knapp vecka bort är det dags att planera menyn. Julbordet är mer självklart, men på nyår vill vi gärna sticka ut. Låt dig inspireras av Alexandras ostfyllda potatisbollar.

Ostfyllda potatisbollar

  • 3 nykokta, skalade medelstora potatisar
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 1 litet ägg
  • 1 tsk paprikapulver
  • Salt och peppar
  • 0,5-1 dl ströbröd
  • 2 msk sesamfrön
  • 14-16 ostkuber efter smak

 

Gör gärna så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Pressa eller mosa potatisen, blanda i ägg, mjöl, paprika pulver och rör till en smet.
  3. Smeten skall lossa från skeden, lägg ev. till mer mjöl vid behov.
  4. Gör bollar i köttbullestorlek. Tryck in en ostkub i mitten på varje och förslut igen.
  5. Blanda ströbröd och sesamfrön och rulla sedan potatisbollarna i blandningen. Lägg dessa på ugnsark och baka av i ugnen i ca. 10 minuter tills de fått fin färg.

Tips: De är goda att servera både varma och kalla.


Serranolindad chévre med tryffeldoft

  • 4 personer
  • 4 skivor serranoskinka
  • 150 gr mjuk chevre, utan kant
  • 1 tsk finhackad färsk oregano
  • 1 tsk stark olivolja
  • vittryffelolja

Gör gärna så här:

  1. Mixa samman osten, oljan och örterna i matberedare.
  2. Lägg ut skinkan över en stor bit plastfolie, så att skivorna täcker varandra.
  3. Bred försiktigt ut osten genom att först klicka och sedan trycka till den på skivorna.
  4. Rulla ihop skinkan och slå in i plasten. Lägg in i kylskåp att stelna innan du skär till skivor.
  5. Droppa över lite vittryffelolja vid servering (valfritt)

Tips:

Skinkrullarna går utmärkt att frysa. Skär gärna med en riktigt vass kniv om de är halvfrusna.

Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Hon blev känd för att ha vunnit dokusåpan Robinson, men har i dag hunnit skriva kokböcker, driva restauranger och vara programledare för tv- och radioprogram. Alexandra är född i Stockholm men uppväxt i norra Italien.

Foto: Annika Broman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".