Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Frys maten rätt

Publicerat onsdag 30 december 2015 kl 11.51
"Frys gärna in färsk och nylagad mat"
(5:12 min)
Skinka. Foto: Robin Haldert / TT
Blev det väl mycket mat kvar? Frys in. Frys rätt. Foto: Robin Haldert / TT

Hur hanterar du all mat som blivit över efter helgdagarna? Ett sätt är att frysa in den. Men olika livsmedel klarar olika tider i frysen och vissa ska man inte alls frysa in.

Lyssna på Ylva Liljas intervju med Åsa Rosengren som är mikrobiolog på Livsmedelsverket och kolla in faktalistan.  

Här är expertens punkter att notera:

  • Har du bra mat när du fryser in den så är den bra när du tinar den.
  • Bäst att frysa in färsk och nylagad.
  • Uppvärmd mat kan frysas, men har den legat framme länge är det mer tveksamt.
  • Broccoli, blomkål och morötter mår bra av att förvällas innan frysning. (snabb upphettning)
  • Fläskkött håller omkring 4 månader, bröd 12 månader. Det är fettet som spelar roll. Ju mindre fett - ju längre håller det i frysen. Vilt kan hålla upp till två år.  
  • Ägg gillar inte att ligga i frysen, särskilt inte med skal. Gulan blir också seg. Ägg ska knäckas och vispas först om man ska frysa dem.
  • Majonnäs och filmjölk blir grynigt och passar inte i frysen.  
  • Bladgrönsaker och potatis fungerar inte heller bra, dvs grönsaker med högt vatteninnehåll.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".