Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Recepten som ger dig en nystart

Ingefära för humöret och kyckling för magen

Publicerat måndag 4 januari 2016 kl 10.11
Alexandra Zazzi. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Alexandra Zazzi. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Jul och nyår - många av oss har ätit gott och haft extra grädde i maten. Dags att byta spår. Alexandra Zazzi har funderat lite över nyttiga recept att starta året med.

Här finns Zazzis recept som kickar igång 2016.

Ingefärselixir

250 gram ingefära
2 lime
1 citron
1-2 matskedar honung
1 stark chili
1-2 dl vatten

Steg 1 Skala och rensa alla ingredienserna. Mixa i höghastighetsmixer. Separera vätska och puré genom att trycka genom en finmaskig sil. Behåll både vätska och puré.

Steg 2 Sjud samman purén med 2 deciliter vatten i 15-20 minuter. Låt svalna och häll samman med vätskan från steg 1. Förvara i kylskåp upp till två veckor eller frys till istärningar för att lägga i smoothie. Tag 4-5 centiliter som en hutt varje morgon.

Kyckling i ugn med vitlöksfräst spenat

4 personer

3-4 ekologiska kycklingfiléer med skinn
alt 1 hel kyckling som styckas
2 matskedar paprikapulver
2 teskedar salt
5-6 drag med svartpepparkvarnen
2 teskedar oregano

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingdelarna på en plåt med smörpapper under. Strö över kryddor på båda sidorna. Ställ in i ugnen 20-30 minuter. Kontrollera att innertemperatur är 70-75 grader i den tjockare delen nära benen. (OBS ej under) Servera med spenaten

Spenaten

500 gram fryst bladspenat
3 vitlöksklyftor
2 matskedar olivolja

Skala och skiva vitlöken tunt. Lägg i kastrullen med oljan, låt fräsa någon minut och lägg i spenaten. Lägg på lock och rör om. Tillaga på medelvärme 10 minuter med lock. Tag sedan av locket och höj värmen. Fräs på 10 minuter tills all vätska försvunnit. Smaka av med salt och peppar.

 




Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Hon blev känd för att ha vunnit dokusåpan Robinson, men har i dag hunnit skriva kokböcker, driva restauranger och vara programledare för tv- och radioprogram. Alexandra är född i Stockholm men uppväxt i norra Italien.

Foto: Annika Broman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".