Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis mat

Mustig porterstek för en murrig årstid

Publicerat lördag 9 januari 2016 kl 14.30
"Det är ju ölet som ger smaken"
(7:26 min)
Vintervitt utanför fönstren när Alexandra Zazzi och Carin Hjulström pratar mat. Foto: Ylva Carlsson
Vintervitt utanför fönstren när Alexandra Zazzi och Carin Hjulström pratar mat. Foto: Ylva Carlsson

Porterstek är en gammal klassisk rätt där en bit nötkött får koka i porteröl. Idag berättar Alexandra Zazzi om ölets historia, och ger tips och trix för hur man får till en bra stek.

Porterstek

6-8 personer

  • 1,2-1,5 kg nötstek (typ fransyska, högrev, rostbiff)
  • 4-5 stjälkar färsk timjan alternativt torkad timjan
  • 2 stjälkar bladpersilja
  • matsnöre
  • salt och peppar
  • stekpåse för ugn
  • lag
  • 0,5 dl svarta vinbär (frysta går bra) alternativt 2 msk svartvinbärsgele senare i såsen
  • 5 enbär
  • 33 cl porteröl
  • 0,5 dl japansk soja
  • 8 vitpepparkorn
  • 2 gula lökar
  • 1 lagerblad
  • 1 liter köttbuljong (från tärning om inget annat finns)


Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 90-100 grader.

Klappa in salt peppar och ev torkade örter i köttet. Bind fast färska med hjälp av steksnöre. Lagg lite matfett i en gryta och ge köttet stekyta runt om.

Sjud upp lagen i en kastrull, lägg lag och kött i stekpåsen, förslut och ställ i ugn. Innertemperaturen på steken skall komma till ca 70 grader.

Tag då tillvara på lagen men låt köttet ligga kvar i stekpåsen att vila.

 

Sås

Koka ned lagen till hälften och sila genom en finmaskig sil. Vispa i 1 dl grädde, smaksätt ev med svartvinbärsgelé och smaka av med salt och svartpeppar. Red gärna med såsredning/maizena för lite tjockare konsistens. Låt sjuda några minuter och servera till det tunt skivade köttet.


Att servera till:

Gärna kokta eller rostade grönsaker/rotfrukter.

Potatis på alla möjliga sätt och vis.

Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi är kock, matskribent, författare, föreläsare och programledare. Hon blev känd för att ha vunnit dokusåpan Robinson, men har i dag hunnit skriva kokböcker, driva restauranger och vara programledare för tv- och radioprogram. Alexandra är född i Stockholm men uppväxt i norra Italien.

Foto: Annika Broman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".